Scumpiri și schimbări importante începând cu 1 iulie

 

Data de 1 iulie 2024 vine cu o serie de schimbări și scumpiri, de la un salariu minim mai mare, la un plin de carburant mai scump și facturi crescute la gaze, rate la credite ușor mai scăzute, facturi emise integral electronic și amenzi și impozit de 70% pe venituri neidentificabile. Cresc și tarifele pe litoral.

Salariul minim brut pe ţară se majorează, de la 1 iulie, de la 3.300 la 3.700 de lei, potrivit unei decizii a Guvernului. Din această sumă, 300 lei nu sunt taxați, suma fiind majorată de la 200 lei anterior.

Astfel, un angajat plătit cu salariul minim va încasa de la 1 iulie un salariu net „în mână” de 2.363 lei în mână, cu 284 de lei net mai mult pe lună.

Pentru angajații din construcții, industria alimentară și agricultură, salariile minime rămân la nivelurile stabilite anterior de Guvern. Mai precis, un angajat din construcții va încasa în continuare un salariu minim brut de 4.582 lei, adică un salariu net de 3.196 lei. Un angajat din agricultură și sectorul alimentar va încasa în continuare un salariu brut de 3.436 lei, adică un net de 2.396 lei.

Carburanţii se scumpesc, din nou, de 1 iulie, după ce s-au ieftinit, în ultimele săptămâni. Guvernul a decis, încă de la sfârşitul anului trecut, să crească accizele la benzină şi motorină, în două etape. Scumpirea carburanților se va transmite probabil și la alte produse, datorită unui transport pe cale rutieră mai costisitor.

De exemplu, accizele la benzina fără plumb vor fi majorate cu 363,24 lei / 1.000 de litri, iar cele la motorină cu 332,9 lei / 1.000 de litri, în comparaţie cu nivelul stabilit la 1 ianuarie.

Astfel, ca urmare a creşterii accizei, litrul de benzină va fi mai scump cu 36 de bani, iar cel de motorină, cu 33 de bani. Dacă adăugăm şi TVA de 19%, atunci litrul de benzină va costa mai mult cu circa 43 de bani, iar cel de motorină, cu circa 40 de bani.

Facturile la gaze naturale se vor scumpi de la data de 1 iulie, anunță Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), care a majorat tarifele reglementate de distribuție.

ANRE a decis în ședința de miercuri majorarea tarifelor de distribuție a gazelor în medie cu 19%, de la 1 iulie. Cum distribuția înseamnă circa 30% din prețul final, rezultă că facturile vor crește cu 6%, în plină vară.

Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei.