Sculptorul clujean Erno Bartha a fost operat cu succes

Artistul clujean Erno Bartha a fost diagnosticat cu cancer agresiv în luna decembrie în anul 2020. Prietenii, cunoscuții dar și persoanele care îl apreciează pentru arta lui, s-au mobilizat și au strâns bani pentru operația de la spitalul ACIBADEM Maslak din Istanbul.

Erno Bartha a fost impresionat de experiența medicală trăită la ACIBADEM. 

„Oameni foarte simpatici, oameni care te ajută. E o experiență fantastică, nici nu m-aș fi gândit că există așa ceva într-un spital. Nu mai vorbesc despre profesor și cei care s-au ocupat de mine... Totul era calculat foarte, foarte precis, concurează cu nemții”, este de părere Erno Bartha.

Operaţia sculptorului a fost una reuşită.

„Cazul artistului român era un cancer de prostată local avansat, ceea ce înseamnă că tumora era în afara prostatei și exista și o extindere limfatică a cancerului. Am aplicat chirurgia robotică – am înlăturat tot țesutul care putea prezenta țesut canceros din zona pelvică. Operația a decurs foarte bine, pacientul putea deja să meargă chiar în aceeași seară. În două zile, pacientul a fost externat. Pentru pacienți de genul acesta s-ar putea să existe tratament suplimentar, de exemplu radioterapie în zona pelvică; uneori, tratament hormonal. Așadar, cancerul de prostată este o boală care astăzi poate fi tratată dacă nu e foarte metastazat – adică dacă nu e metastază osoasă sau a altui organ, putem vindeca pacientul. Acești pacienți pot trăi peste 15 ani după operație”, explică Prof. Dr. Ali Riza Kural.