Salina Turda: Galeria Franz Josef - poarta spre intrarea în adâncuri

Galeria Franz Josef din Salina Turda este poarta spre intrarea în adâncuri.

Reprezentanţii Salinei Turda spun despre Galeria Franz Josef că a fost făurită în perioada 1853-1870. Aceasta a fost realizată pentru a ușura și ieftini transportul sării la suprafață. Altădată, pe acolo era transportată sarea, la început în saci puși pe spinările cailor, apoi, începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, cu ajutorul vagoneților tractați de cai.

“După sistarea exploatării, Salina Turda a devenit adăpost antiaerian pentru populația orașului în perioada celui de Al Doilea Război Mondial și, mai apoi, în intervalul 1948-1992, un tronson al Galeriei Franz Iosif a fost utilizat ca depozit de brânzeturi.

La terminarea ei, Galeria Franz Josef avea 780 m, dar până la sfârșitul sec. al XIX- lea a fost prelungită cu încă 137 m, ajungând la 917 m.

Primii 529 de metri sau 280 de stânjeni ai galeriei, cum se spunea odinioară (1 stânjen este echivalentul a 1,89 m) traversează roci marno-argiloase, motiv pentru care acest tronson a fost susținut cu zidărie de piatră de 40 cm grosime. Pe peretele stâng al galeriei sunt amplasați picheți (plăcuțe de piatră) cu o echidistanță de 10 stânjeni, pentru a măsura lungimea galeriilor subterane”, informează reprezentanţii Salinei Turda.

Program funcționare Salina Turda: Luni-Duminică între orele 09:00-17:00, ultima intrare la ora 16:00.

Sursa foto: Salina Turda