Roxana Ghiran-Marc: În industria HoReCa cuţitul a ajuns la os. Nu mai sunt resurse

Organizaţia Patronală HoReCa Cluj a fost înfiinţată, pentru a susţine industria HoReCa, pentru a cere autorităţilor aplicarea de urgenţă a măsurilor de susţinere. 

Membru fondator al Organizaţiei Patronale HoReCa Cluj, Roxana Ghiran-Marc invitată la NapocaFM a vorbit despre situaţia dezastroasă în care se află industria HoReCa în Cluj-Napoca şi care sunt scopurile pentru care organizaţia a fost creată.  

“Noi în primul și în primul rând vrem să atragem atenția asupra faptului că, măsurile care s-au luat inițial la începutul pandemiei anul trecut și în cursul anului trecut, au vizat probabil efecte de stopare a pandemiei, efecte strict pe termen scurt, fără a se lua în calcul impactul pe care aceste restricții le vor avea asupra economiei și cu atât mai mult domeniului HoReCa. Acum este momentul. Să se aibă în vedere că noi am avut răbdare, un an și o luna deja. Am așteptat. Dar suntem într-un moment în care ne regăsim în pragul falimentului. Am implicat absolut toate resursele pe care le aveam acasă. Cuțitul a ajuns la os. Resurse nu mai sunt, nu mai putem să așteptăm grația divină. Vrem să ridicăm două degete și să spunem că avem o problemă. Sunt probabil peste 25.000 de persoane angrenate în sectorul HoReCa la nivelul regiunii noastre”, a dclarat Roxana Ghiran-Marc.

De asemenea, Roxana Ghiran-Marc a mai spus că în momentul de faţă sunt afectate mai multe domenii din industria HoReCa.

“Sunt afectate agenții de turism, transport în scopuri turistice, furnizori, hotelieri, barmani, cofetari, florării, foto-video, tot ce implică organizarea de evenimente. Ar fi undeva la 40.000 de persoane angrenate în această activitate.

În anul 2019 doar hoteluri și restaurante erau la 8600 de locuri de muncă, dar sectorul este mai vast. Între anii 2015-2019 strict pe hoteluri și restaurante s-au creat 3000 de locuri de muncă”, a declarat Roxana Ghiran-Marc.

Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Patronale HoReCa Cluj, Raimonda Boian invitată în cadrul emisiunii de la NapocaFM a vorbit de asemenea, despre situaţia în care se află oamenii din industria HoReCa.

“Cluj-Napoca este un oraș marchetat pe turism de afaceri și evenimente. În aceste condiții, domeniul HoReCa este clar un motor al dezvoltării orașului. În ultima perioadă pentru că turismul de evenimente și turismul în scop de afaceri a scăzut foarte mult, automat și domeniul HoReCa și domeniul ospitalității are de suferit. Motivul pentru care s-a dezvoltat această organizație pleacă de la numărul nopților petrecute de o persoană care e la nivelul anului 2004. 2021 s-a întors la nivelul anului 2004. În aceste condiții era absolut obligatoriu ca cineva să se ridice și să se lupte pentru că toate măsurile care se iau la nivel național și se aplică la nivel local, să fie luate în cunoștință de cauză. E greu să trăiești de astăzi pe mâine, dacă nu există predictibilitate. E totuși vorba de foarte multe persoane angajate și care sunt afectate. Scopul este ca cei din sectorul HoReCa și evenimente să fie invitaţi la masă în momentul în care se iau decizii care afectează angajații acestui domeniu”, a declarat Raimonda Boian.