Stadiul activităţilor logistico-medicale pentru vaccinare anti-Covid-19 în România

Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat care sunt principalele activităţi a Strategiei de Vaccinare împotriva Covid-19.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunţat faptul că, data probabilă pentru acordarea autorizaţiei condiţionate pentru punerea pe piaţă a vaccinului anti Covid-19 este 23 decembrie 2020. În perioada 26-31 decembrie 2020 Comitetul Național de coordonare a activităților va avea în vedere primirea vaccinului în România.

În România centrul care va primi şi stoca dozele de vaccin este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București.

“Dozele de vaccin alocate primei tranșe “simbolice” vor fi alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele 10 unități medicale de fază I, conform ordinului MS nr 555 din 3 aprilie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în comunicat.

Printre aceste spitale suport pentru cei testaţi pozitiv cu Covid-19 se află şi  Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca. De asemenea alte spitale suport sunt: Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase; București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“;București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera); Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța; Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova; Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase; Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare; Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava; Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara).

Vor începe şi activităţile de training a personalului vaccinator. 

“De asemenea, în această perioadă vor începe activitățile de training a personalului vaccinator. Se estimează că toți membrii echipelor de vaccinare vor realiza acest training până cel târziu pe data de 25 decembrie 2020”, arată comunicatul.