Primarul Emil Boc a afirmat faptul că, atunci când testezi mult şi cazurile de Covid-19 sunt mai multe. El a cerut să se calculeze rata de incidenţă din numărul de teste care se fac.
„Încă o dată și a suta mia oară spun că nu e tot una să calculezi o rată de incidență la 2.000 de teste, sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alții. De asemenea, dăm o lovitură copiilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care la Cluj nu pot merge la școală, sunt din ani terminali și e destinul lor în joc, pentru că din nou aceste criterii nu ponderează cu numărul de teste. Corect ar fi să se calculeze rata de incidență din numărul de teste care se fac. Acum am ajuns victima propriului succes, prin faptul că la Cluj sunt oameni mai bine înstăriți financiar și merg și își fac teste”, a declarat Emil Boc.
Secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andreea Moldovan a precizat că, statistic nu ar fi corect să se întâmple aşa ceva.
"Statistic, nu e corect să facem aşa ceva (să fie luate în calcul şi numărul de teste efectuate), pentru că de fapt ne interesează procentul de teste pozitive. Acolo e important şi numărul total, dar numărul îl ştim cu toţii şi dacă sunt 200 de teste pozitive sau 300, nu avem siguranţa că în populaţie sunt doar atâtea. Nu ar fi corect să modificăm rata de incidenţă care să se aplice acestor judeţe.
Din contră, ceea ce trebuie să facem - şi iarăşi este un proiect la care lucrăm şi sper să se definitiveze şi el cât mai repede - ar fi să se crească accesul populaţiei pentru testare, pentru că e important să testăm, e important să raportăm ce avem pozitiv, pentru că atunci putem trage nişte concluzii corecte", a arătat Andreea Moldovan.
Andreea Moldovan a spus că, există capacitate de testare şi în prezent, nu trebuie neapărat crescută.
"Avem acele laboratoare care fac PCR şi care sunt în continuare disponibile, avem şi testele de antigen rapid, care iarăşi sunt disponibile şi ne-ar ajuta să avem nişte rezultate rapide.
Nu e atât problema de capacitate de testare, dar e extrem de important ca populaţia să fie informată şi să înţeleagă că este important să se testeze la cele mai mici simptome de boală şi de asemenea este extrem de important ca aceste rezultate pozitive să fie raportate, pentru că atunci şi oamenii care sunt în cauză vor putea să aibă parte de o supraveghere medicală mai bună - nu neapărat internare, ştiu că e ceva care sperie pe toată lumea, dar măcar, ca pozitiv, să poată fi urmărit mai bine", a argumentat Andreea Moldovan.