În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, avocatul Răzvan Doseanu a vorbit despre Registrul Naţional cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale.
În anul 2019 prin Legea nr. 118 a fost înființat Registrul Național Automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor și s-a dispus prin această lege, completarea Legii cu nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea sistemului național de date genetice judiciare.
“Legea a fost promulgată în contextul scandalului de la Caracal cu dispariția acelor fete și pentru a avea o bază de date cât mai actualizată, pentru a ușura munca organelor de urmărire penală și a autorităților atunci când se confruntă cu o astfel de situație. Era o lege necesară. Există și în alte țări un astfel de Registru.
Era absolut necesară această lege, pentru că legea cazierului în afară de o simplă evidență nu permitea respectarea anumitor obligații, instituirea anumitor măsuri față de persoanele înregistrate în Registru’”, a precizat avocatul Răzvan Doseanu.
Pentru cât timp rămâne menţiunea în Registrul naţional?
“După înscrierea în Registru ștergerea se face în momentul în care eventuala faptă pentru care s-a făcut înregistrarea nu mai este prevăzută de legea penală. Este operată această ștergere din Registru în momentul în care se dă o soluție de clasare după ce s-a efectuat o urmărire penală în cauză sau de renunțare la urmărire penală. O altă situație vizează ipoteza în care trec 10 de ani de zile de la momentul în care s-a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei de către Instanța de Judecată, cu o condiție ca pedeapsa să nu fie mai mare de 5 ani de zile. 20 de ani de la înregistrarea în Registru este un alt termen pentru care operează această ștergere sau 85 de ani împlinirea vârstei de persoana în cauză, dacă condamnarea este mai mare de 5 ani de zile”, a spus Răzvan Doseanu la NapocaFM.
De asemenea, avocatul a mai precizat, că legea va deveni din ce în ce mai eficientă.
“Legea a fost dată și ca prevenție și ca o măsură de a ajuta practic organele de urmărire penală. În timp probabil și în mod sigur va ajuta, pentru că va facilita identificarea infractorilor la aceste infracțiuni. În timp cred că va deveni din ce în ce mai eficientă, dacă va fi îmbunătățită”, a menţionat Răzvan Doseanu.
Ce infracţiuni se trec în Registrul naţional cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale?
“Sunt atât cele de natură sexuală cât și infracțiuni care implică o anumită exploatare a persoanelor oarecum vulnerabile. Vizează infracțiunea de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, infracțiunea de exploatare a cerşetoriei, infracțiunea de folosire a unui minor în scop de cerșetorie, infracțiunea de folosire a serviciilor unei persoane exploatate, infracțiunea de folosire a prostituției infantile, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, racolarea minorilor în scopuri sexuale, hărțuire sexuală, infracțiune de folosire abuzivă a funcției în scop sexual, pornografie infantilă, ultraj contra bunelor moravuri, incest”, a spus Răzvan Doseanu.