Recensământul populaţiei României va fi amânat cu un an

În anul 2021 era programat recensământul populației României, însă acesta va fi amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.

Sunt foarte multe persoane care sunt în izolare şi carantină şi recenzorii s-ar putea îmbolnavi uşor. Astfel că, autorităţile au decis amânarea recensământului.

Președintele INS România Andrei Tudorel a precizat că nu ar fi fost bine ca recenzorii să aibă contact direct cu fiecare persoană în această situaţie, de pandemie.

"Nu era indicat ca în această etapă să mergem, chiar și la o mică parte din populație să culegem aceste date pe teren la ușa fiecărei locuințe", a declarat Andrei Tudorel, președintele INS România.

În prima etapă a recensământului sunt colectate datele personale ale populaţiei din diverse surse, apoi oamenii sunt invitaţi să acceseze o platformă online unde să completeze date personale cum ar fi de exemplu religia, iar în mediul rural primăriile îi vor ajuta pe oameni şi ultima etapă presupune ca cei care nu au completat datele pe internet să fie contactați la domiciliu.

Purtătorul de cuvânt INS Vladimir Alexandrescu a declarat faptul că, de data aceasta recenzorul va trebui să vină cu o tabletă, pentru a completa datele capului gospodăriei direct în sistem.

"Dacă până acum se apela la formulare scrise și recenzorul completa datele capului gospodăriei, și era o a doua etapă transcriere în baza de date, de data aceasta recenzorul vine cu o tabletă", a precizat Vladimir Alexandrescu, Purtător de cuvânt INS.