Rareş Bogdan: Orban trebuia să se gândească înainte să mă bage în război pentru că va pierde  

Europarlamentarul Rareş Bogdan a declarat luni că afirmaţiile preşedintelui PNL, Ludovic Orban, referitoare la negocierile privind formarea coaliţiei sunt uşor de demontat şi a spus că Orban trebuia să se gândească înainte să-l "bage în război" pentru că va pierde.

"Eu am răspuns, deşi în primă fază, când am primit informaţia, nu am crezut, pentru că am înţeles că va fi un festival al democraţiei şi nu atacuri între colegi în spaţiul public. Nu am vrut să cred că Ludovic a folosit astfel de cuvinte la adresa a trei colegi, dar până la urmă m-au lămurit colegii din mass-media din Botoşani că aşa a fost. În primă fază, am văzut declaraţia lui Florin Cîţu, am văzut declaraţiile Ralucăi Turcan, ale Alinei Gorghiu, am considerat că nu e cazul să intervin şi eu, mai ales că eu vorbesc ceva mai apăsat şi mi s-au părut extrem de bune declaraţiile premierului, dar tocmai pentru că am fost nominalizat, am vrut să fac puţină ordine şi să explic exact ce s-a întâmplat", a spus Rareş Bogdan la Parlament.

Potrivit lui Rareş Bogdan, competiţia pentru conducerea partidului nu trebuie dusă în spaţiul public.

"Îmi pare rău că se duce această frumoasă competiţie în spaţiul public. Cred că trebuie să rămână în spatele uşilor închise, cum e acum, nu trebuie să răzbată nimic, pentru că trebuie să discutăm de PNRR şi despre investiţii şi despre ce facem cu ţara aceasta, nu cum ne războim în interiorul partidului, pe români asta nu-i interesează şi am spus că este aşa. Acum, mai mult eu nu am să spun decât că, la câtă lume a participat acolo, e atât de uşor de demontat ce a zis Ludovic, încât nici nu e cazul să o fac eu", a mai spus Rareş Bogdan.

El a explicat că împărţirea ministerelor s-a făcut între liderii partidelor din coaliţie, la solicitarea lui Ludovic Orban.

"Deci, practic, împărţirea - ca lucrurile să fie clare - a fost făcută între Dacian Cioloş, Dan Barna, Kelemen Hunor şi Ludovic Orban, la cererea lui Ludovic Orban. (...) A negociat (Ludovic Orban - n.r.) această funcţie (de preşedinte al Camerei Deputaţilor - n.r.) şi consider că trebuia să participăm şi noi la discutarea ministerelor", a adăugat Rareş Bogdan.

Ludovic Orban, potrivit acestuia, trebuia să se gândească înainte să-l "bage în război".

"Eu sunt ca şi un centurion (...), e bine să mă laşi să vorbesc de drumuri, poduri, atragere de bani europeni. Eu am fost în două campanii grele cu nişte oameni care păreau că îngenunchează România şi nu m-am temut şi am reacţionat imediat, cu domnul Victor Ponta şi cu domnul Liviu Dragnea. Dacă Ludovic... trebuia să se gândească, că mă cunoaşte, chiar dacă am reacţionat ceva mult mai târziu şi mult mai calm decât de obicei, eu în războaie mă simt perfect, dar cred că trei ani de zile nu trebuie să avem niciun fel de război şi să construim. Deci, mai bine mă lasă să-mi cultiv grânele, să aduc investiţii încoace şi să fac lucruri bune pentru ţara asta, decât să mă bage în război, pentru că pierde războiul", a afirmat Rareş Bogdan.

El a spus că Ludovic Orban nu va pierde funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor dacă la congresul PNL nu va mai obţine prima poziţie în partid.

"Nu, este o speculaţie. Ludovic Orban a fost ales, noi, după congres, trebuie să fim şi mai uniţi şi în niciun caz să se creeze astfel de chestiuni. Eu nu consider că trebuie să piardă funcţia. Trebuie, în schimb, să colaboreze cu Florin Cîţu şi cu Guvernul", a subliniat liberalul.

Nu se pune nici problema renegocierii funcţiilor de miniştri, arătat Rareş Bogdan.

"Nu se pune problema de aşa ceva, s-a făcut atunci, nu s-a reacţionat, asta e, mergem înainte. Trebuie apăraţi miniştrii", a mai adăugat europarlamentarul.

Rareş Bogdan i-a reproşat lui Ludovic Orban faptul că a vorbit public despre conflictele din PNL.

"M-am supărat puţin pe Ludovic, că nu e normal să ducă conflictele în afară şi am promis cu toţii că nu ne atacăm în spaţiul public, nu ştiu ce l-a apucat, la experienţa pe care o are, să facă acest lucru", a mai spus Rareş Bogdan.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că, în timpul negocierilor pentru formarea coaliţiei şi a guvernului, a fost "părăsit" de echipa de negociere, din care făceau parte Rareş Bogdan, Raluca Turcan şi Robert Sighiartău, care au încercat să provoace convocarea nestatutară a unui Birou Politic Naţional "pentru a arunca în aer formarea coaliţiei".