Raport WWF: SUMAL nu face față valului de defrișări ilegale din pădurile României

Sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilităţii materialelor lemnoase (SUMAL) nu face faţă valului de ilegalităţi care s-a abătut asupra pădurilor României, la nici 20 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei care plafonează preţul lemnului de foc la 400 lei/mc, avertizează WWF România.

WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, zimbri, Delta Dunării, sturioni. WWF derulează proiecte pentru conservarea naturii în peste 100 de țări.

Potrivit organizaţiei de mediu, transporturile ilegale au devenit o normalitate la nici 20 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei care plafonează preţul lemnului de foc la 400 lei/mc, iar SUMAL nu face faţă valului de ilegalităţi care s-a abătut asupra pădurilor României.

SUMAL 2.0 - sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilităţii materialelor lemnoase - a fost pus în funcţiune la data de 31 ianuarie 2021, HG 497/2020 fiind actul normativ care îi reglementează funcţionarea.

"La începutul anilor 2000, atunci când nivelul tăierilor ilegale a explodat ca urmare a unui proces haotic de retrocedare, politicieni mărunţi susţineau că tăierile ilegale "sunt mai ieftine" şi mai la îndemână decât împrumuturile de la Fondul Monetar Internaţional şi că veniturile obţinute din recoltările ilegale vor ajuta România să treacă prin tranziţie. Astăzi, după acelaşi model, pădurile noastre sunt condamnate să plătească factura unei crize energetice gestionate haotic", susţine Radu Vlad, coordonatorul proiectelor regionale în domeniul pădurilor la WWF România.

Activiştii de mediu fac un nou apel către Parlamentul României să modifice în regim de urgenţă prevederile acestei Ordonanţe şi să adopte compensarea condiţionată ca soluţie pentru protejarea populaţiei defavorizate.

"În felul acesta, ne asigurăm că populaţia va cumpăra doar lemn recoltat legal, căci fără chitanţă nu va primi compensarea, şi că vom folosi responsabil această resursă deoarece nu vor fi subvenţionate sortimentele superioare de lemn care pot fi folosite pentru construcţii sau mobilă. Fără compensare, plafonarea arbitrară la un preţ care, în majoritatea situaţiilor, nu acoperă nici măcar costurile reale privind recoltarea şi transportul (chiar dacă lemnul ar fi gratis la pădure), nu are cum să funcţioneze. Această situaţie va obliga însă operatorii care nu sunt dispuşi să încalce legea sau să apeleze la "artificii contabile" să se orienteze pe piaţa UE, unde această plafonare nu este aplicabilă. Vom avea aşadar mai puţin lemn cu provenienţa legală disponibil pe piaţa internă, astfel că cele circa 3 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn ajung să fie dependente de un comerţ ilegal care reînfloreşte", subliniază organizaţia.

Reprezentanţii WWF România precizează că, înainte de adoptarea ordonanţei în cauză, au solicitat Guvernului organizarea unei dezbateri publice pentru identificarea celor mai bune soluţii care să răspundă realităţilor din societatea românească, pentru a proteja populaţia defavorizată de preţurile mari pentru lemnul de foc, atrăgând atenţia că plafonarea preţului la lemnul de foc va revigora haosul.

 

Sursa: Agerpres