Raed Arafat a făcut precizări cu privire la valabilitatea certificatului verde

Raed Arafat a făcut precizări, marți seara, cu privire la valabilitatea certificatului verde în cazul a două, sau trei doze de vaccin.

El a spus că, în România încă este valabil certificatul verde cu două doze, însă pentru călătoriile în Europa este necesar un certificat cu trei doze.

“Schema completă este de două doze. Booster-ul sau doza suplimentară, a treia doză se face la 9 luni cel mult. Dacă nu ai făcut la 9 luni de la doua doză, cea de-a treia doză, la nivel european ai problemă cu recunoașterea certificatului verde, pentru că nu se mai recunoaște. Se consideră că ești nevaccinat. Deci, asta este pentru cei care călătoresc și care trebuie să știe acest aspect.

În interiorul României, la acest moment va rămâne pe cele două doze. Certificatul verde rămâne recunoscut cu cele două doze. Pentru interiorul României, în acest moment nu s-a pus această problemă. Sunt și alte țări care merg doar pe cele două doze, pentru interior. 1 februarie era o dată-limită pentru cei care au depășit 9 luni de la a doua doză și care vor să călătorească în Europa. Dacă nu s-a vaccinat deloc și se vaccinează acum și face a doua doză după 21 de zile, persoana respectivă are certificat valabil. Nu-i trebuie a treia doză. A treia doză îi trebuie dacă au trecut 9 luni de la a doua doză”, a declarat Şeful DSU, Raed Arafat la Digi24.