Prognoza Administrației Naționale de Meteorologie: România va fi lovită de un nou val de caniculă. VEZI în ce perioadă

Vremea va fi foarte călduroasă în intervalul 18 iulie - 31 iulie în toată România, iar meteorologii anunță un nou val de caniculă din 20 iulie. Probabilitatea de apariție a averselor și precipitațiilor va fi scăzută în următoarele săptămâni, potrivit prognozei publicate de Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de cod galben și portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat, valabile în mari părți din țară până duminică.

Conform prognozei ANM, codul portocaliu va fi valabil în Banat, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-estul Transilvaniei și vestul Maramureșului. Codul galben de căldură şi disconfort va fi valabil în restul țării, de vineri până duminică.

În Banat, Crișana, Oltenia și în sud-vestul Transilvaniei și al Munteniei vremea va fi caniculară. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35...37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități.

Astăzi, premierul Nicolae Ciucă a declarat înaintea unei ședințe de Guvern că va fi activată o celulă de criză destinată monitorizării și prevenirii efectelor produse de temperaturile foarte ridicate, la nivelul Centrului de Coordonare a Intervenției din cadrul DSU. “Vom avea o întâlnire a Comitetului pentru Situații de Urgență, ce va întocmi o decizie prin care se va transmite către toate comitetele județene și toate instituțiile guvernamentale un pachet de măsuri pentru informarea populației, identificarea persoanelor vulnerabile și stabilirea de măsuri speciale pentru acestea”.