Probleme la Spitalul de Pediatrie din Cluj: 5 ore de așteptare în plin sezon de viroze. Soluțiile anunțate de Președintele CJ Cluj

Numărul pacienților în spitalele de copii din România s-a dublat în ultimele săptămâni.

În prezent, România se confruntă cu cel mai agresiv sezon al virozelor în rândul copiilor din ultimul deceniu. Dacă înainte mergeau la spital la fiecare 24 de ore câte 100 de copii, acum merg și peste 200.

Probleme sunt și la Spitalul de Pediatrie de pe Calea Moților din Cluj-Napoca. Oamenii spun că așteaptă câte 5 ore și că personalul nu se ocupă de copii.

„- Doar, în România ai programare la 10 și te ia la 2...bătaie de joc, 5 ore de așteptare!!!!

- În orașul de 5 stele există un singur upu pentru copii. Am stat 5 ore cu un copil cu temperatură 39.3 că să primească un sirop si să mi se spună că dacă nu se simte bine să mai revenim. Acum 8 ani mi-am internat copilul cu enterocolita si l-am externat a doua zi pe proprie răspundere din cauza condițiilor mizerabile, dar prea tarziu pentru că deja luase si o enterocolită. După 8 ani nu s-a schimbat nimic.

- Stai 4 ore la triaj după care mergi în alt loc și mai stai 4 ore la triaj...

- Aroganță din partea medicului rezident pe chirurgie pediatrică.

- Nu mi-am putut imagina că pot ajunge așa la un nivel inuman”, au scris mai mulți părinți care au ajuns la Spitalul de Pediatrie Cluj, la recenziile de pe Google. 

„O mare parte din sesizările pe care le-am văzut sunt corecte. Ele se adeveresc și de aceea aș începe prin a-mi cere scuze clujenilor, mămicilor pentru acest incident pe care l-am avut la Spitalul de Copii. Vă asigur că am cerut urgent măsuri. Nu vreau să găsesc vinovații și să spun cu nume, prenume. Într-adevăr există o problemă la Spitalul de Copii atunci când numărul de pacienți crește în perioadele aglomerate. De aceea grăbim construirea unui Spitalul de Copii. Se confirmă și de această dată că avem nevoie de un Spital nou de Copii. Reclamația cetățenilor se confirmă. Am cerut directorului să ia măsuri urgente. Aceste măsuri urgente sunt câteva clare. Ieri a fost întâlnire cu DSP-ul și cu toate forurile de acolo. Undeva la ora 14.00, ieri, nu era aproape nimeni la Urgență. În majoritatea timpului nu este această aglomerație, dar există într-adevăr în weekend-urile în care părinții nu mai pot lua legătura cu medicii de familie și nu mai pot lua informații. Avem aceste minivacanțe și sărbători legale când aproape totul este închis. Numărul de pacienți crește. Majoritatea spitalelor din Cluj tratează pacienții și din alte județe. Din 10 spitale clujene, 8 au numărul de pacienți mai mare din afara județului Cluj”, a declarat Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, în cadrul emisiunii de la Napoca Live, Talk Show Direct cu Lucian Danciu.

Soluțiile găsite:

„Am decis să crească spațiul de așteptare pentru pacienți prin repunerea în funcțiune a unor spații, containere speciale medicale. Pacientul va fi triat și se va stabili cât de urgentă va fi afecțiunea lui. În funcție de asta se va intra la tratament.

Se va face un triaj prealabil urgent de medicii de urgență. Nu în toate situațiile copilul trebuie să aștepte atât de multe ore, pentru că ar putea să primească tratament în containerul special.

Mare parte dintre pacienții care ajung la urgență nu sunt de nevoie a urgențelor, dar pentru că nu există altă alternativă, nu exista medic de familie, nu se poate face altceva.  

Numărul de personal nu se poate suplimenta de la o zi la alta. Se stabilește pe baza unor alte considerente”, a mai transmis Tișe.