Prima zi de la Transylvania Green Energy Forum – soluţii digitale, variante de finanţare a proiectelor, modalităţi de a inova în domeniul energiei verzi

Tranziția înspre energia verde devine o nevoie tot mai stringentă, iar experții în materie discută despre aceste subiecte într-o conferință inedită ce se desfăşoară între 23-24 mai la Grand Hotel Italia, Cluj-Napoca.

Evenimentul transformă Clujul în cel mai important punct de pe harta României în domeniul Green Energy, timp de două zile.

Toți cei prezenți în cadrul forumului aduc în atenția comunității temele sensibile din această perioadă: de la soluții digitale și până la variante de finanțare a proiectelor ce își propun să producă energia verde, precum și modalități de a inova în domeniu.

“2023 este un an cu altfel de provocări. Vorbim despre tranziţie energetică, spre energie regenerabilă. Reţelele de distribuţie au fost gândite ca reţele de consum. O provocare majoră pentru noi distribuitorii este integrarea în reţeaua de distribuţie a unei cantităţi din ce în ce mai mari de energie regenerabilă. Suntem nevoiţi să ne adaptăm infrastructura şi să gestionăm fluctuaţiile de energie în funcţie de disponibilitatea surselor.

Se vorbeşte foarte mult de tranziţie energetică accelerată. Tranziţia nu se poate face fără reţele de distribuţie. Avem nevoie de resurse mult mai mari decât avem în prezent pentru creşterea capacităţii de distribuţie, în special pentru racordare prosumatorilor, a staţiilor de încărcare pentru vehiculele electrice. 2035 este anul în care UE va renunţa la combustibili tradiţionali. Noi trebuie să fim cu un pas în faţă să asigurăm alimentarea autovehiculelor. Noi încercăm să aducem viitorul în prezent. Vorbim de modernizarea reţelelor de distribuţie. Orice modernizare se vede în factura finală a utilizatorului casnic. Toate modernizările sunt suportate de toţi utilizatorii. Reţelele de distribuţie pe care le avem astăzi sunt în general construite înainte de anul 2000. Asta înseamnă că avem nevoie de surse de finanţare pentru modernizare. Noi facem în fiecare an investiţii în jur de 100 de milioane de euro. Nu e suficient pentru a face tranziţia”, a declarat Directorul General, Distribuţie Energie Electrică România, Mihaela Rodica Suciu, în cadrul evenimentului.

Temele de dezbatere în timpul evenimentului includ:

Proiecte, programe de finanțări;

Reglementări legislative/tendințele pieţei;

Networking;

Inovație și tehnologie verde;

Parcuri fotovoltaice/eoliene;

Producători/furnizori energie;

Tehnologii verzi.

“Cred ca există bani suficienţi pentru a face progrese reale în acest domeniu. Nu cred că închidem industria dacă trecem la energie verde. Eu aş vrea să vedem energia verde ca pe o oportunitate care poate să contribuie la creşterea economică, la creşterea numărului locurilor de muncă bine plătite. Nu aş vrea să vedem energia verde ca pe un inamic.

Această direcţie nu este nouă. Ea se bazează pe 2 documente importante de la nivel european. European Green Deal şi REPowerEU.

Există bani suficienţi. Trebuie doar să ne pregătim pentru a absorbi aceste fonduri europene. La nivel naţional am făcut un calcul, pentru tranziţia generală către o economie verde avem undeva la 12 miliarde de euro. Aceşti bani provin din PNRR, fondul de modernizare şi politica de coeziune. Viitorul este unul bun. Sunt optimist”, a declarat Secretarul de Stat în Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Ovidiu Cîmpean, în cadrul Transylvania Green Energy Forum.

Programul pentru miercuri, 24 mai, AICI.

Sursa foto: Transylvania Green Energy Forum