Prezidenţiale 2024 | Comisia Europeană deschide proceduri oficiale contra TikTok

 

Comisia Europeană a iniţiat proceduri oficiale împotriva TikTok pentru o presupusă încălcare a Legii europene privind serviciile digitale (Digital Services Act, DSA) în legătură cu obligaţia TikTok de a evalua şi a atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, în special în contextul recentelor alegeri prezidenţiale din România din 24 noiembrie, indică un comunicat al executivului UE postat pe website-ul său.

"Trebuie să ne protejăm democraţiile de orice fel de ingerinţă străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerinţă, în special în timpul alegerilor, trebuie să acţionăm rapid şi ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidenţiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenţie dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în Uniunea Europeană, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Lucrările se vor axa pe gestionarea riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului civic, legate de următoarele domenii:

- sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea neautentică coordonată sau de exploatarea automatizată a serviciului;
- politicile TikTok privind reclamele politice şi conţinutul politic plătit.

În ceea ce priveşte cele două elemente, una dintre suspiciunile pe care Comisia urmează să le investigheze este dacă TikTok a atenuat cu diligenţă riscurile pe care le prezintă aspectele regionale şi lingvistice specifice ale alegerilor naţionale.

Dacă suspiciunile Comisiei se dovedesc a fi corecte, aceste deficienţe ar constitui încălcări ale articolului 34 alineatele (1) şi (2) şi ale articolului 35 alineatul (1) din Regulamentul privind serviciile digitale. Comisia va efectua acum cu prioritate o investigaţie aprofundată.

Această decizie de deschidere a unei investigaţii ia în considerare informaţiile primite din rapoartele declasificate ale serviciilor de informaţii de către autorităţile române, precum şi rapoartele terţilor. Investigaţia urmează, de asemenea, analiza rapoartelor de evaluare a riscurilor prezentate de TikTok în 2023 şi 2024, răspunsurile la solicitările de informaţii ale Comisiei şi documentele interne furnizate de TikTok.

Coimisiún na Meán, coordonatorul serviciilor digitale pentru Irlanda, a fost asociat la investigaţia Comisiei şi va contribui cu expertiza şi analiza sa la acest caz. Irlanda este ţara de stabilire a TikTok în UE.

După iniţierea oficială a procedurilor, Comisia Europeană va continua să colecteze probe, de exemplu prin trimiterea de cereri suplimentare de informaţii, prin desfăşurarea de acţiuni de monitorizare, interviuri, inspecţii şi prin solicitarea accesului la algoritmi. Astfel de solicitări de informaţii pot impune TikTok să furnizeze date şi documente pe care a fost obligată să le păstreze pe baza ordinului de păstrare impus de Comisie la 5 decembrie.

Iniţierea procedurilor oficiale împuterniceşte Comisia Europeană să ia măsuri suplimentare de asigurare a respectării legislaţiei, cum ar fi măsuri provizorii şi decizii de neconformitate. De asemenea, Comisia este împuternicită să accepte orice angajament asumat de TikTok de a remedia aspectele care fac obiectul procedurii.

Actul legislativ privind serviciile digitale nu stabileşte niciun termen legal pentru încetarea procedurilor oficiale. Durata unei investigaţii aprofundate depinde de mai mulţi factori, inclusiv de complexitatea cazului, de măsura în care societatea în cauză cooperează cu Comisia şi de exercitarea dreptului la apărare.

În plus, iniţierea unei proceduri oficiale nu aduce atingere niciunei alte proceduri pe care Comisia ar putea decide să o iniţieze în temeiul altor dispoziţii ale Actului legislativ privind serviciile digitale.

Amenzile maxime posibile sunt de 6% din cifra de afaceri anuală globală a furnizorului de servicii.

La 5 decembrie, Comisia a emis un ordin de păstrare către TikTok, ordonând platformei să îngheţe şi să păstreze datele legate de riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta asupra proceselor electorale şi a discursului civic din UE. Acest ordin de păstrare se referă la alegerile naţionale din Uniunea Europeană care au loc între 24 noiembrie 2024 şi 31 martie 2025.

Aceasta este a treia anchetă pe care Comisia a lansat-o împotriva TikTok, în urma anchetei în curs deschise la 19 februarie 2024 şi a anchetei încheiate cu angajamente în august 2024.

În 30 aprilie 2024, Comisia a lansat un instrument pentru avertizorii de integritate pentru Actul legislativ privind serviciile digitale. Instrumentul DSA pentru avertizorii de integritate oferă persoanelor care deţin informaţii privilegiate o modalitate sigură şi protejată de confidenţialitate de a partaja informaţii anonime sau atribuite Comisiei Europene cu privire la practici dăunătoare transmise de platformele online foarte mari.