Situaţia minorilor după desfacerea căsătoriei parinţilor sau a relaţiei de concubinaj în egală măsură reprezintă subiectul unui constant conflict între parinţi care în foarte multe situaţii îşi dispută drepturile şi obligaţiile personale pe care le au în raport cu copiii lor.
În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, avocata Mădălina Dascăl a explicat ce se întâmplă cu minorul după divorţul părinţilor.
“Din capul locului trebuie să stabilim că divorțul soților nu trebuie să aibă niciun efect în ceea ce privește copilul. Părinții rămân părinți indiferent de relațiile care vor exista ulterior între cei doi. Așadar orice decizie se ia în ceea ce privește minorul, această decizie trebuie să aibă în principal interesul copilului. Prin urmare orice decizie se va lua fie pe cale amiabilă, fie pe calea unui proces, judecătorul trebuie să aibă în vedere bine superior al copilului”, a declarat Mădălina Dascăl.
Dacă până nu demult Instanţele de Judecată sesizate cu solicitări referitoare la măsurile privitoare la minori au conturat o practică judiciară unitară, potrivit căreia locuinţa minorilor era stabilită la domiciliul mamei, stabilindu-se un program de păstrare a legăturilor personale, programul de vizită pentru tata, în ultima perioadă se pare că se cristalizează o nouă orientare, potrivit căreia se stabilieşte domiciliul alternativ al minorului la fiecare dintre părinţi.
“Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Civil s-a menționat această autoritate părintească, care ca regulă generală se exercită în comun. Acest lucru înseamnă practic că drepturile și obligațiile pe care ambii părinți le au în ceea ce privește copilul se exercită în comun. Ambii părinți, atât mama, cât și tatăl au aceleași drepturi și obligații față de copil. Lucrurile sunt puțin diferite în ceea ce privește domiciliul pentru că, dispozițiile legale prevăd că domiciliul copilului se stabilește de comun acord de către părinți și în situația în care aceștia nu ajung la o înțelegere, instanța de judecată va lua această decizie”, a menţionat avocata la NapocaFM.
Poate fi stabilit domiciliul alternativ al minorului în cazul separării părinților?
“Există însă situații mai rare în care pe cale amiabilă cei doi părinți stabilesc un domiciliu alternativ. Domiciliul alternativ îl putem aprecia ca fiind aplicabil doar în acele situații în care există o colaborare între părinți. În momentul de față orice proces de divorț vine cu răzbunări. Este destul de greu să se stabilească un domiciliu alternativ. Cei doi părinți trebuie în continuare să colaboreze în ceea ce privește domiciliul copilului. Pe cale amiabilă există această posibilitate. În buletinul acestuia se va menționa o singură adresă, însă timpul pe care îl petrece copilul va fi alternativ”, a declarat avocata Mădălina Dascăl.