Persoanele vaccinate sau trecute prin boală vor avea acces în restaurante şi săli de sport

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat, printr-o nouă hotărâre, că persoanele care sunt vaccinate anti-COVID sau care fac dovada trecerii prin boală pot avea acces la activităţi economice neesenţiale, de genul celor desfăşurate de restaurante sau terase, sau cele care au loc în sălile de sport, a declarat Premierul Florin Cîţu.

Întrebat la TVR 1 care sunt măsurile adoptate joi seară în şedinţa CNSU, măsuri care vor fi validate, vineri, printr-o hotărâre de guvern, Cîţu a răspuns: "Sunt două modificări, cea referitoare la şcoli şi am spus acolo că rămân cu prezenţă fizică (peste 6 la mia de locuitori - n.r.) şi vor fi acele teste noninvazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână. Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, activităţile economice şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, deci rămâne trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces. Ni se spune de la specialişti că este mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc mai mare, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala şi atunci, pentru cei trecuţi prin boală sau sunt vaccinaţi riscurile sunt mai mici, chiar dacă se infectează din nou".

Premierul Florin Cîţu a declarat de asemenea, că portul măştii în aer liber va fi obligatoriu dacă rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori. Pe timp de noapte, a mai spus el, nu vor fi restricţii pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, indiferent de rata de incidenţă, chiar şi în zonele carantinate.

Revenind la decizia privind şcolile, Cîţu a explicat că acestea se decuplează de la rata de incidenţă din localitatea unde funcţionează, indiferent de cât de mare este, dar deciziile vor fi luate punctual, la fiecare şcoală.

"Deci, ele vor funcţiona, atât timp cât nu sunt persoane infectate în acea şcoală sau un anumit număr de persoane. Se vor face teste şi vom vedea, vom monitoriza săptămânal. În toată Europa şcolile sunt deschise şi rămân aceste teste, în unele ţări am văzut că sunt teste de două ori pe săptămână, în altele o dată pe săptămână, vom vedea care variantă va fi aleasă şi la noi. Ce mă interesează pe mine este ca personalul din aceste şcoli să fie vaccinat sau cel puţin testat în perioada următoare", a adăugat Prim-ministrul, potrivit Agerpres.

El a precizat că detaliile vor veni cu ordinele Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii.

"Vor veni cu mai multe detalii, pentru că aici sunt mai multe semne de întrebare referitor, v-am spus, de câte ori se vor testa copiii la şcoală, tipul de teste - deja am pus aceste teste noninvazive în hotărârea CNSU din seara aceasta - dar aş vrea detaliile să vină de la ei, să spună exact cum se va întâmpla (...). S-ar putea să se modifice între timp ceea ce am discutat noi şi ce va fi final şi nu aş vrea să vă informez greşit", a mai declarat Cîţu.