Pașaportul COVID, aprobat DEFINITIV în UE  

Europarlamentarii au aprobat definitiv miercuri, 9 iunie, certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE și pentru a contribui la redresarea economică.

Certificatul COVID a primit 546 voturi "pentru", 93 “împotrivă” și 51 de abțineri (cetătenii Uniunii) și cu 553 voturi "pentru", 91 “împotrivă” și 46 de abțineri (resortisanți ai țărilor terțe). Certificatul va fi emis gratuit de autoritatile naționale și va fi disponibil țn format digital sau pe suport de hârtie. El va include și un cod QR.

Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în intreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație. În același timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

În cadrul negocierilor dintre instituții, eurodeputații au obținut un acord pentru ca țările Uniunii să nu poată impune restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, "cu excepția cazului în care sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice". Va trebui să se țină seama de dovezi științifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC). Măsurile trebuie notificate celorlalte state membre si Comisiei Europene cu 48 de ore înainte, dacă este posibil.

"Astăzi, Parlamentul a confirmat ritmul de restabilire a liberei circulații și a unui spațiu Schengen pe deplin funcțional, în timp ce continuăm să luptăm împotriva acestei pandemii. Certificatul digital al UE privind COVID va funcționa începând cu 1 iulie și va asigura călătorii sigure și coordonate în această vară. Statele UE sunt încurajate să se abțină de la impunerea de restricții suplimentare, cu excepția cazului în care acest lucru este strict necesar și proporțional, și este un semnal pozitiv că unele țări eliberează deja certificatul”, a susținut președintele Comisiei pentru libertăți civile, Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, ES).