Pas înainte pentru Spitalul Regional Cluj. Legea care aprobă contractul de finanţare dintre România şi BEI, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru aprobarea contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, dintre România şi Banca Europeană de Investiţii.

Este vorba despre contractul semnat la Bucureşti pe 11 noiembrie 2021 şi la Luxemburg pe 15 noiembrie 2021, între România și Banca Europeanã de Investiții, pentru o finanțare în valoare de 305 milioane de euro.

Potrivit contractului, împrumutul reprezintã aproximativ 67% din costul net al Spitalului Regional de Urgențã Cluj, diferența de aproximativ 150,4 mil. EUR (33%) fiind asiguratã de partea românã, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.

”Ministerul Sănătăţii este desemnat agenţie de implementare (Promotor) şi în această calitate i se deleagă întreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea proiectului, denumit în continuare, Proiectul. Ministerul Sănătăţii va implementa Proiectul printr-o Unitate de implementare, constituită în cadrul acestuia, astfel cum se va conveni cu Banca Europeană de Investiţii. Pe parcursul implementării Proiectului şi, cu acordul prealabil al Băncii Europene de Investiţii şi al Ministerului Finanţelor, Ministerul Sănătăţii poate transfera Unitatea de implementare a Proiectului în cadrul unei alte entităţi specializate, înfiinţată în subordinea sau în coordonarea acestuia şi/sau desemnată legal cu astfel de atribuţii”, arată legea promulgată de către şeful statului.

De asemenea, Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Sănătăţii un acord subsidiar prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în implementarea Proiectului şi în aplicarea prevederilor Contractului de finanţare.

Proiectul se realizează pe o perioadă de 7 ani, respectiv 2020 - 2026, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 72 de luni de la data semnării contractului de finanţare. 

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea șapte niveluri - subsol, parter și cinci etaje și va deservi regiunea de nord-vest a țării.

Unitatea medicală va avea 849 de paturi, 19 săli de operație și va dispune de o tehnologie avansată, astfel încât să fie asigurate servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde, precum și un act medical de calitate superioară. Acesta va beneficia de un heliport și va avea 1.396 de locuri de parcare.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafaţă totală de 151.000 mp, cu o suprafață utilă de 70.000 mp, iar amprenta la sol va fi de 28.800 mp.