Părinţii din România nu le mai pot da copiilor mai mult de 3 prenume

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, începând cu 2 mai, autoritățile nu vor mai înregistra mai mult de 3 prenume pentru un copil, după modificarea legii actelor de stare civilă.

"Prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte", prevăd modificările la legea actelor de stare civilă. 

De asemenea, ”dacă părinții nu au nume de familie comun sau există neconcordanță între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al nașterii și declarația verbală a declarantului ori prenumele este format din mai mult de trei cuvinte, întocmirea actului de naștere se face pe baza declarației scrise și semnate de ambii părinți, din care să rezulte numele de familie și prenumele copilului.”

Într-o postare pe Facebook, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că cel mai lung prenume al unei persoane din România conţine 9 cuvinte.

"Mama, tata, cei patru bunici, naşa, naşul şi poate moaşa. În total 9. Probabil aşa a apărut cel mai lung prenume al unei persoane din România care conţine 9 cuvinte. NOUĂ cuvinte. Ne gândim că fiecare dintre cei enumeraţi au vrut să contribuie. Nu ne întrebaţi care este acest prenume, dar vă asigurăm că nu toate cuvintele care îl compun sunt şi date onomastice", a informat MAI.

Actul normativ conform căruia prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte, a fost promulgat de către Președintele Klaus Iohannis.

VEZI AICI noua formă a legii.