Cu o suprafață de peste 21 ha, mai mare decât cea a Parcului Central „Simion Bărnuțiu”, Pădurea Clujenilor este cel mai nou parc al orașului. Situat pe Bulevardul Muncii, parcul este unul recreativ, un loc pentru petrecerea timpului liber în cadru natural.
Pădurea clujenilor a fost inaugurată în luna aprilie a acestui an. Investiţia pare să fi fost lăsată uitării. Există zone întinse pe care gazonul este ars de soare, în care băncile sunt năpădite de buruieni, iar mulți arbori și puieți sunt aproape uscați.
Sursa: Narcis Tarcea - Facebook
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea a vorbit despre acest subiect în cadrul emisiunii de la Napoca Live, Talk Show Direct cu Lucian Danciu.
“În primul rând acest proiect se numește Pădurea Clujenilor. Nu discutăm de un parc, nu discutăm de o zonă amenajată precum un parc. Există o doză de sălbăticie. Acolo din păcate este un teren extrem de rău. Este un teren pe care nu se poate face nimic. Este un teren argilos. Noi am făcut această investiție acolo din fonduri europene, pentru că fondurile europene au fost destinate pentru un asemenea obiectiv. Nu puteam face altceva. Acest teren se încadrează în zona terenurilor degradate. Acolo recepția nu este gata. Nu am făcut recepția finală. Am identificat și noi că sunt câțiva arbori care nu sunt prinși. La toamnă vor fi schimbați toți arborii pe banii celor care au câștigat licitația și au plantat arbori acolo. Nu se vor planta din banii clujenilor. Cu multă muncă vom reuși să facem acest teren să fie funcțional. Am încercat să transformăm un teren degradat într-o zonă de care clujenii se pot bucura”, a explicat Viceprimarul.
Ce a transmis Primăria Cluj-Napoca?
"Pădurea Clujenilor nu este în acest moment complet recepționată de către Primăria Cluj-Napoca, mai fiind necesară remedierea anumitor aspecte. În ceea ce privește spațiile verzi din cadrul proiectului, acestea se află în responsabilitatea firmei Eco Garden. Este vorba despre 100.000 mp de cosit și prășit și 2200 ml rigole de întreținut. O echipă a soeicetății menționate se află pe teren, lucrând la remedierea aspectelor semnalate în presa locală. Vă atașăm câtevea fotografii de la fața locului, realizate astăzi, 17 august 2022", au transmis reprezentanții municipalității.
Sursa: Narcis Tarcea - Facebook
Clujenii au tras un semnal de alarmă
„De cumva n-ați mai văzut demult bani aruncați aiurea răăău de tot, luați-vă maceta să vă faceți drum printre buruieni și faceți o vizită prin parc. Sper doar să fiți pasionați de insecte, macro-fotografie sau plante non-domestice ca să zic așa, că altfel e posibil să vă plictisiți. De curiozitate, am căutat pe net să văz câți bani a costat povestea asta și am rămas mut - noroc că pot scrie! Adicătelea bănci bune-bunuțe înconjurate de ikebane de buruieni, zilioane de copaci plantați de către specialiști în horticultura fondurilor europene, copaci care-s deja uscați, poduri din lemn care trec peste... nimic, poduri din metal care trec peste... o mică vale cu și mai multe buruieni, alei din ceva pietriș aruncat peste trepte făcute din scânduri proptite cu țăruși, dar o alee pavată pe care să încapă de-a latul toți cei 8 oameni pe care i-am întâlnit în parc (21 hectare, da?) au costat aproape 5 milioane de euroi!!! Din ăia adevărați nu de Monopoly, da?
Sursa: Narcis Tarcea - Facebook
Vreți să vedeți niște proprietăți de 5 milioane de dolari/euro? Google it. Și-apoi mergeți în parcul lui pește și comparați nițel cam ce lipsește din peisaj! Dar eu zic să nu mergeți când vă bate soarele în cap fiindcă nu-i nicio pădure acolo - cuvântul «pădure» din nume reprezintă probabil proiecția în timp (gen jumate de secol-ish) a vreunui consilier vajnic, care a simțit el că dă bine la popor, la fel ca și «Clujenilor», implicând că ar fi o primă alegere pentru locuitorii urbei. Ceea ce ar putea deveni, în cazul în care devin dintr-odată cu toții curioși să vadă cum se întâmplă tot fluxul pachetelor în curte la Fan Courier, care se vede foarte bine din punctele de belvedere, împreună cu restul halelor din fosta, actuala și viitoarea zonă industrială a Clujului. Ce să zic - frumos tovarăși, bine lucrat! Mai faceți, că mai este de unde!”, a scris clujeanul Narcis Tarcea, pe pagina de Facebook.
Eco Garden Construct este firma care se ocupă de spațiile verzi din Pădurea Clujenilor / Parcul Tineretului de pe Bulevardul Muncii.
"În primul rând, așa cum a precizat și Primăria Cluj-Napoca, lucrarea este nerecepționată din diferite motive, unele tehnice date de contextul realizării investiției în respectiva zonă. Vorbim despre o suprafață dificilă din punct de vedere al solului, de tip lutos-argilos, pe care s-au facut investiții substanțiale pentru a se putea realiza această lucrare, atât din punct de vedere al adaptabilității plantelor, cât și al stabilității solului. Municipalitatea a fost foarte tenace și ambițioasă să facă un asemenea proiect, practic a făcut o reconversie la o zonă imposibilă. Au fost investiții la care beneficiarul a fost atent întotdeauna, nesuportând întotdeauna solicitările prin execuție, tocmai pentru a proteja banul public și acum avem un parc pe o astfel de suprafață, ce necesită mentenanță în continuare.
Cu toții ne dorim o lucrare frumoasă, dar trebuie să ținem cont de aceste puncte - adaptabilitatea pentru plantele mari mari, în suprafața netunsă e mult puiet forestier - deci nu se poate tăia - tocmai pentru că investiția are o componentă silvică în ea. De menționat este faptul că, respectiva zonă nu putea fi folosită mai bine decât așa, nici la construcții, fundații. În plus, fostele platforme industriale se tranformă în zone rezidențiale și e foarte bine că există această oază de verdeață acolo", a declarat Directorul Eco Garden Construct, Mircea Crăciun, potrivit Ziua de Cluj.
Amenajarea parcului a presupus crearea mai multor zone distincte care să acopere o gamă largă de posibilități de recreere:
- zona de belvedere
- zone de interes cu mobilier urban;
- zona de grădină urbană;
- zona cu facilități sportive cu instalație de tip tiroliană pe un traseu de aproximativ 200 m lungime.
În parc predomină zonele acoperite cu vegetație: plantații pentru stabilizarea solului, masive de arbori, zone de poiană și zona de taluzuri cu arbuști târâtori, graminée decorative și arbuști decorativi. Cei peste 1500 arbori și 30.000 puieți plantați în cadrul parcului au un rol deosebit în peisajul parcului.
Parcul dispune de facilități pentru persoane cu dizabilități, locuri de parcare și iluminat nocturn în parcări și pe aleea principală. De asemenea, sunt prevăzute și parcări pentru biciclete și stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.
Proiectul este finanțat prin fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os - 4.2. Executantul lucrărilor este asocierea SC NORD CONFOREST SA – PROIECT CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL.Valoarea totală a proiectului este de 22.861.202,24 lei.