Directorul Direcției de Dezvoltare locală a municipiului Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean invitat în cadrul emisiunii Talk Show Direct cu Lucian Danciu de la NapocaFM, a vorbit despre proiectul de reamenajare a Pieţei Mărăşti. Acesta a precizat că, acest proiect este unul ambiţios.
Proiectul presupune transformarea zonei existente într-una mult mai dinamică și mai prietenoasă cu locuitorii prin reabilitarea, extinderea și modernizarea rețelei de spații publice și a sistemului de mobilitate.
“Într-adevăr am avut o dezbatere online organizată prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică pentru PUZ-ul, pentru regândirea și reamenajarea spațiului public din cartierul Mărăști. Acest Plan Urbanistic Zonal este de fapt un masterplan pentru întreaga zonă, este un proiect de regenerare urbană, cred că este cel mai ambițios plan de regenerare urbană propus pentru un cartier construit în vremea comunismului. Principalul obiectiv este acela de a crește calitatea vieții și calitatea locuirii în cartierul Mărăști. Cum se face acest lucru? Prin creșterea spațiului verde. Am propus eliminarea unei părți mari din parcările de la sol, adiacente bulevardelor și introducerea lor în subteran. Am propus câteva parkinguri subterane care să ne ofere la suprafață spațiul suficient pentru zone pietonale largi, pentru terase, pentru plantarea de arbori. Propunem o plantare masivă pe aceste străzi. Sunt propuse și parkinguri supraterane. Practic acest proiect de reamenajare a zonei Pieței Mărăști face parte din amplul program de investiții “Cluj-Napoca, Oraș pentru Pietoni”, unde ne propunem să venim cu proiecte în fiecare cartier pentru a crea zone atractive, astfel încât toți clujenii să beneficieze de o calitate a locuirii așa cum ne dorim cu toții”, a declarat Ovidiu Cîmpean la NapocaFM.
Zona studiată acoperă o arie de 261.672 mp și include suprafețe aflate predominant în domeniul public: Bd. 21 Decembrie 1989 (parțial), Str. Fabricii (parțial), Aleea Bibliotecii, Strada Crinului, Strada Ciocârliei, incinta Dorobanților 105, zona Aleea Bârsei, zona străzii Trotușului, latura de est a Aleii Bibliotecii și incinta Dorobanților 111.
Proiectul va fi finanțat din fonduri europene, prin programele aferente perioadei 2021-2027.