Membrii NET (Reţeaua pentru Sectorul Privat European în Turism - Network for European Private Sector in Tourism) solicită guvernelor europene să suspende măsurile de carantină generală şi restricţiile de călătorie.
Testele antigen pot fi soluţia prin care s-ar reduce transmiterea ulterioară prin detectarea mai rapidă a cazurilor extrem de infecţioase.
Săptămâna trecută, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) şi Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) au adoptat Liniile directoare pentru testarea COVID-19 şi carantina călătorilor cu avionul, pentru a sprijini statele membre în stabilirea unor măsuri eficiente prin care riscurile legate de circulaţia persoanelor în şi între ţările UE / SEE şi Marea Britanie să fie reduse.
Astfel că, AESA si ECDC recomandă:
- suspendarea testării sistematice pentru SARS-CoV-2 şi / sau în carantină a călătorilor cu avionul;
- scutirea de la carantină şi / sau testarea SARS-CoV-2 pentru pasagerii care călătoresc pentru o perioadă scurtă de timp (adică întoarcerea preconizată în 72 de ore), având în vedere oportunitatea potenţial redusă de infecţie şi în care contactele cu populaţia locală sunt limitate.
Industria turismului riscă să piardă 80 de milioane de euro şi are nevoie de o abordare coordonată a restricţiilor de călătorie.
"Industria noastră solicită guvernelor europene să uşureze restricţiile de călătorie pentru sezonul de iarnă, atâta timp cât situaţia epidemiologică nu s-a îmbunătăţit pentru a justifica testarea şi / sau măsurile de carantină. Mai mult, restricţiile de călătorie pentru călătoriile scurte de afaceri ar trebui ridicate, fiind recunoscut faptul că acestea reprezintă un risc mai mic de transmisie. De asemenea, vă sfătuim să ridicaţi restricţiile de călătorie pentru pachetele de călătorie, care, ca şi în cazul călătoriilor de afaceri, generează contacte minime cu populaţia locală în staţiune", a declarat Eric Dresin, Secretar General NET.
Preşedintele ANAT Dumitru Luca a precizat faptul că orice măsură care este adoptată doar de dragul de a fi adoptată, poate duce la o situaţie mai gravă.
"Industria turistică a suferit enorm din cauza pandemiei şi considerăm că orice măsură ineficientă, adoptată doar de dragul de a fi adoptată, aduce prejudicii imense. Atât timp cât se respectă regulile de igienă şi distanţarea socială, nu văd ce probleme pot apărea. Oamenii au nevoie de a-şi petrece undeva vacanţa, la aer, ceea ce implică atât o stare generală mai bună, cât şi sănătate fizică, dar şi psihică. Până în prezent s-a văzut că industria turismului nu a generat multe infectări, nicăieri în lume, din momentul în care au început să fie adoptate măsurile de siguranţă", declară Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).