Oliviu Matei: Dacă nu menținem nivelul de adoptare a digitalizării cel puțin la nivelul mediu al Europei vom rămâne în urmă

În cadrul unei emisiuni de la NapocaFM, deputatul și președintele comisiei pentru tehnologia infomației și comunicațiilor, Sabin Sărmaş şi profesorul și CEO al companiei Holisun, Oliviu Matei au discutat despre ce înseamnă digitalizarea României.

Deputatul și președintele comisiei pentru tehnologia infomației și comunicațiilor, Sabin Sărmaş a precizat că, momentan obiectivul principal pentru România a fost acela de a crea coloana vertebrală a serviciilor de guvernare.

“Obiectivul principal pentru România a fost acela de a crea cel puțin acea coloană vertebrală a serviciilor de guvernare din România. Noi am început prost când am început cât de cât procesul acesta de digitalizare. Am început cu soluții pe zone sectoriale. La Ministerul Sănătății, la Ministerul Muncii, la Ministerul Justiției fără a crea elementele de bază, coloana vertebrală a unei structuri, adică identitate electronică  și mijloace de autentificare, adică să te poți loga pe o pagină, să avem acest schimb de date între soluțiile informatice, astfel încât noi ca cetățeni să nu ne printăm o hârtie de la un sistem informatic de la o instituție să mergem cu ea la alte instituții, să fim niște poștași, să avem niște sisteme de notificare. Am reușit anul trecut să dăm drumul unui proiect care exact asta va face. Va fi un fel de log in cu Facebook pe toate platformele din România. Rămânem focusaţi și la nivelul legislativ și la nivel executiv pe acea coloană vertebrală a sistemului de guvernare. S-au schimbat obiectivele în pandemie. A venit pandemia peste noi, a trebuit să facem platforme”, a declarat Sabin Sărmaş la NapocaFM.

În ceea ce priveşte digitalizarea, România este peste medie la nivel mondial.

“Statisticile arată că la nivel mondial suntem de fapt peste medie, dar să nu uităm că la nivel mondial sunt multe țări cu mult după noi în care digitalizarea sau internetul sunt cu zeci de ani în urmă. Totul pornește de la mentalitate, de la zone de confort. Am fost într-o zonă de confort în care plimbarea hârtiilor era o rutină, am fost obligați să ieșim din zona de confort prin faptul că nu ne-am mai putut deplasa și am acceptat digitalizarea. Lucrurile merg înainte. Ceea ce e important e că nu doar România evoluează ci evoluează toată lumea, toată Europa. Dacă nu menținem nivelul de adoptare a digitalizării cel puțin la nivelul mediu al Europei vom rămâne în urmă. La nivel european stăm foarte bine raportat la serviciile către cetăţeni”, a declarat profesorul și CEO al companiei Holisun, Oliviu Matei.

Oliviu Matei a menţionat la NapocaFM faptul că, problema principală în digitalizare este lipsa resursei umane.

“Am făcut niște statistici la nivelul autorităților locale și în mod special la nivelul comunelor și problema principală în digitalizare este de fapt lipsa resursei umane, fie ca număr, fie ca educație. Mulți suntem mai vechi, nu ne-am născut cu calculatorul în brațe, am avut acces mai târziu, alții pur și simplu au trăit confortabil fără calculator. Evident că lucrurile astea se schimbă, pentru că vin cei de 20 ani. Lucrurile vor evolua. Trebuie să existe o educație și la nivelul societății. Cei care nu ne-am născut cu lucrurile acestea trebuie să accelerăm ritmul”, a menţionat profesorul și CEO al companiei Holisun, Oliviu Matei.

“Serviciile de guvernare în relația cu companiile sunt deficitare. Strategia europeană în general sau fosta strategie de digitalizare care a expirat anul trecut prevedea digitalizarea unui număr mare de evenimente de viață. Înregistrarea unei companii, radierea unei companii, nașterea. Foarte puține dintre acestea au reușit să fie duse la nivelul 5, adică o interacțiune 100% online.

Procesul acesta de transformare digitală a instituțiilor nu este doar un demers digital. Mare parte din el este un proces de restructurare a tuturor proceselor din instituții. Nu digitalizez ceva ce nu merge foarte bine. Digitalul este doar instumentul”, a mai spus Sabin Sărmaş.

Holisun este o companie românească de renume, cu aproape 20 de ani de experienţă, care gestionează proiecte de cercetare IT de milioane de euro, derulează contracte comerciale în Europa, Statele Unite, Asia şi Orientul Mijlociu.

Cu o vastă experienţă nu doar în ceea ce înseamnă automatizarea afacerilor dar și în securitatea aeroportuară, domeniul medical, agricultură, realitatea augmentată, sectorul public și industrie 4.0, Holisun este singurul partener român în Divizia de Cercetare - Dezvoltare din cadrul Electrolux Group (al doilea mare producător de electrocasnice din lume) și Divizia Militară a Airbus Group.