Viitorii brutari şi cofetari s-au întrecut vineri, 17 februarie, la Olimpiada WorldSkills de Cofetărie și Brutărie care a avut loc la Bakery School din Cluj-Napoca.
Elevii Bakery School au câștigat locul 1 la Olimpiada WorldSkills de Cofetărie și Brutărie, la ambele specializări.
Echipa Bakery School formată din Cătălina Neagu și Corina Stoican (clasa a XI-a) a luat locul 1 la specializarea Cofetărie. Locul 2 a fost câștigat tot de elevi ai Bakery School, cu echipa formată din Andreea Rusu și Georgiana Burlan (clasa a X-a).
Locul 1 la specializarea Brutărie a fost câștigat de echipa Bakery School formată din Mihai Stoica și Ioana Niță (clasa a X-a). Tot la Brutărie, Bakery School a obținut și locul 3 cu echipa formată din Andrei Filiaș și Gabriel Mihai (clasa a X-a).
Echipele câștigătoare vor beneficia de stagii de pregătire intensivă în străinătate, alături de experți de talie internațională în Belgia, pentru o săptămână, și vor reprezenta România la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills 2023 care va avea loc în perioada 5 – 9 septembrie 2023 în Gdansk, Polonia.
Toți participanții au primit o trusă profesionistă cu ustensile de bază pentru meseria pe care și-au ales-o.
În total, 22 de elevi de la 6 licee din țară, cei mai buni viitori brutari și cofetari din România, au participat la olimpiada care a constat în două probe, pentru două specializări: cofetărie și brutărie.
“A fost prima olimpiadă WorldSkills de cofetari, patiseri şi de brutari care s-a organizat în România. O parte dintre elevi au fost pregătiţi de formatori Puratos şi Bakery School, dar şi de profesori de specialitate. Nu s-a evaluat doar produsul finit, ci şi modul de lucru, felul în care au fost respectate regulile şi condiţiile de igienă, de protecţia muncii.
Prin această competiţie nu am vrut să arătăm doar care sunt cei mai buni elevi cofetari, patiseri şi brutari din România, ci am vrut să arătăm cât de departe se poate ajunge profesional în aceste domenii dacă elevii îşi urmează pasiunea. Cei mai buni competitori vor constitui lotul naţional al României de brutari, cofetari şi patiseri. Acest lot se va pregăti pentru a reprezenta România la olimpiadele europene şi internaţionale WorldSkills. Următoarea olimpiadă europeană care se numeşte EuroSkills va avea loc în luna septembrie, iar următoarea olimpiadă internaţională va avea loc anul viitor, în Franţa”, a declarat pentru Napoca Live, Victor Dumitrache, de la Fundaţia WorldSkills România, co-organizator al Olimpiadei WorldSkills de Cofetărie și Brutărie.
Liceele participante au fost: Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești – Dâmbovița; Colegiul Economic Virgil Madgearu, Iași; Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca; Școala Specială Profesională Samus, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Raluca Ripan, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Emil Negruțiu, Turda. Bakery School a fost reprezentată de două echipe de câte doi copii pentru fiecare specializare.
Olimpiada, derulată după formatul WorldSkills și recunoscută de Ministerul Educației din România, a fost găzduită de Bakery School România (singura școală în sistem dual din România dedicată industriei brutăriei și patiseriei) alături de Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești - Dâmbovița și Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
„Am înființat această școală în 2020, în plină pandemie, pentru a ajuta industria cu forță de muncă calificată, dar și pentru a da o șansă copiilor din comunități defavorizate să aibă o meserie, un viitor. Mare parte dintre elevii noștri vin din medii vulnerabile, din familii monoparentale și cu posibilități foarte limitate. Felul în care au evoluat în cei 3 ani de liceu este impresionant și suntem mândri de ei. Rezultatele lor la această competiție sunt o dovadă palpabilă a evoluției lor și o garanție că vor avea un viitor frumos în specializarea pe care și-au ales-o”, a declarat Gabriela Bereș, Country Manager pentru Europa Centrală și de Est, Puratos.
Competiția a început cu probele pentru Cofetărie-Patiserie. Elevii au trebuit să realizeze un tort aniversar și 8 monoporții, cu tematici diferite, la alegere. Cătălina Neagu, Corina Stoican, Andreea Rusu și Georgiana Burlan, elevele Bakery School, au ales temele Majorat și Valentine’s Day pentru tort și monoporții.
La specializarea Brutărie, proba a constat în realizarea unui colac de sărbătoare, pâine împletită în 3 și 4 fitile și cornuri bicolore cu umplutură. Elevii care au reprezentat Bakery School la olimpiadă, pentru această specializare sunt: Mihai Stoica, Ioana Niță, Andrei Filiaș, Gabriel Mihai.
Juriul a fost format din doi experți belgieni și doi specialiști locali pentru fiecare specializare.