Finalul anului 2022 a adus o schimbare legislativă, intrată în vigoare marţi, 27 decembrie 2022, prin publicare în Monitorul Oficial a Ordinului Ministrului Afacerilor Interne cu nr. 180/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea şi autorizarea de securitate la incendiu şi protecţie civilă.
VEZI AICI principalele modificări.
Pentru a înţelege mai bine modificările apărute, Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Transilvania împreună cu Cibernet Service au organizat în urmă cu câteva zile seminarul Fire Safety, la Casino Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca.
“În calitate de membru al Ordinului Arhitecţilor România filiala Transilvania am organizat acest seminar de Fire Safety, pentru că au apărut nişte modificări legislative ale normativului P 118 în decembrie, conform Ordinului Ministrului 180/2022 care aduce nişte clarificări despre interpretarea normativului. Scopul a fost să aducem la cunoştinţă membrilor aceste modificări, să culegem din rândul lor întrebări şi neclarificări pentru a transmite mai departe celor de la Inspectorat.
Prima modificare şi cea mai importantă este scenariul de securitate simplificat. În momentul de faţă pentru obţinerea avizului de securitate a incendiului nu mai este nevoie de partea de instalaţii dar recomandarea este să se prezinte în continuare, pentru că la recepţia lucrărilor în momentul în care se obţine autorizaţia este nevoie de corelare între aviz şi autorizaţie”, a declarat pentru Napoca Live, Dan Domşa, architect şi Vicepreşedinte al OAR Transilvania pe partea de Stagiu şi pregătire profesională continuă.
Temele abordare în cadrul seminarului au fost:
- Modul de conformare a construcțiilor pentru securitate la incendiu
- Conținutul cadru al scenariului de securitate la incendiu preliminar, pe baza Ordinului 180 din 29.11.2022.
- Clarificarea unor aspecte legate de cerințele fundamentale și cum ne relaționam la ele, exemple de erori uzuale în proiectare, aferente domeniilor B1,D,E,F
“Pe partea de securitate la incendiu, în calitate de fost pompier în cadrul compartimentului de avizare ISU Cluj şi actualmente verificator de proiecte, pot să spun că cu toate că avansăm ca tehnologie sunt foarte puţine clădiri conforme din acest punct de vedere. Sperăm ca în viitor să existe cât mai multe proiecte şi execuţii de lucrări şi normal şi autorizaţii de securitate la incendiu emise de ISU Cluj. În acest moment stăm destul de prost. Dacă este să facem o medie la nivel de an, se obţin în jur de 300 de avize. Atâtea acceptă ISU Cluj pe proiecte tehnice depuse. Autorizaţii de securitate la incendiu sunt undeva la 20%. Nu mai spun de clădirile vechi la care s-au făcut extinderi şi care în prezent nu îndeplinesc condiţiile minime pentru a funcţiona”, a declarat pentru Napoca Live, Tudor Mureşan, Inginer şi Verificator de proiecte Idea Fire Consulting S.R.L.
“În legislaţia din România a apărut o modificare pe zona de incendiu în decembrie 2022 care a făcut ca documentaţia care se depune pentru a obţine avize pentru construire să se schimbe destul de mult. Ordinul Arhitecţilor a decis să facă un eveniment în care să le prezinte arhitecţilor stagiari şi mai tineri ce înseamnă modificările care s-au făcut. Noi ca şi companie am fost invitaţi să susţinem acest eveniment. Am făcut acest lucru cu bucurie având în vedere că avem o experienţă de colaborare cu Ordinul Arhitecţilor de mult timp. Suntem în businessul de detecţie incendiu, stingere incendiu. Implicit şi pentru noi interesul este major ca proiectele care ajung la noi în execuţie să fie de cea mai bună calitate şi bine făcute”, a precizat Liviu Călincan, CEO Cibernet Service.