O nouă aplicaţie pentru clujeni: Arată locurile celor mai apropiate defibrilatoare din spațiile publice și private

Primăria municipiului Cluj-Napoca - în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj - a instalat în a doua parte a anului trecut 5 defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș:

- Baza Sportivă „La Terenuri”

- Baza Sportivă Gheorgheni

- Sala polivalentă BTarena

- Cinema Dacia din cartierul Mănăștur

- Cinema Mărăști din cartierul Mărăști

Pe lângă cele 5 defibrilatoare amplasate de Primărie, mai sunt defibrilatoare în următoarele locații:

- Rectoratul UMF Cluj Napoca

- Centrul de Abilități Practice UMF Cluj

- Clinica stomatologică Stomestet

- Aeroportul Internațional „Avram Iancu” - Terminal Sosiri

În acest context, echipa Linnify a creat aplicația HelpMe pentru telefoane mobile. HelpMe include o hartă cu toate defibrilatoarele automate externe din Cluj-Napoca (publice, dar și private) pentru a facilita accesul la ele în cazuri de urgență.

În aplicația HelpMe, cetățenii pot adăuga o locație în care știu că exista un defibrilator extern funcțional, cu modul în care se poate ajunge la el, pentru ca utilizatorii să-l poată folosi într-o situație de urgență. După fiecare nouă adăugare, locațiile defibrilatoarele sunt verificate de către membrii echipei Academiei de Prim Ajutor pentru a asigura veridicitatea informațiilor și siguranța posibililor utilizatori.

Obiectivul întregii inițiative este de a crește nivelul de conștientizare și înțelegere în oferirea de măsuri de prim-ajutor și localizarea mai rapidă a defibrilatoarelor din Cluj-Napoca ce necesită folosire în situațiile de urgență.

Astfel, aplicația oferă și un chestionar gratuit menit să măsoare gradul de cunoaștere a măsurilor de prim ajutor de către fiecare utilizator.

Aplicația oferă informații, pe lângă cazurile de stop cardio-respirator, despre situații precum înecul cu mâncare, șocul anafilactic sau sângerări periculoase. Măsurile de prim-ajutor pentru cele 4 cazuri sunt disponibile și în modul offline, astfel că semnalul sau conexiunea la internet nu sunt necesare pentru a avea acces la ele în caz de nevoie.

Dezvoltarea aplicației a fost realizată de către Linnify împreună cu Academia de Prim Ajutor în perioada 21-22 Octombrie 2022 în cadrul unui hackathon. Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play.