”Niște Oameni” – apel la proiecte benefice în sfera educațională

 

Asociația Niște Oameni a lansat un call for projects deschis timp de o lună de acum înainte, respectiv până în data de 16 august 2024. Proiectele alese vor fi propuse donatorilor în ediția cu numărul 13 a Sferei Donatorilor din Transilvania, eveniment care va avea loc în toamnă. După ce ediția din 15 mai a fost organizată în jurul cauzei Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice ”Sfântul Hristofor”, de această dată tema evenimentul se va contura în jurul educației.

Apelul la proiecte lansat de Asociația Niște Oameni a fost lansat în 16 august și se va închide pe 16 august. Se caută proiecte din sfera educațională, proiecte care educă societatea în legătură cu diverse aspecte, proiecte care completează sistemul de educație tradițional, dar se întâmplă în afara lui, proiecte care îmbunătățesc acest sistem și se întâmplă în cadrul lui, proiecte care susțin performanța la nivel înalt, proiecte de cercetare sau proiecte experiementale.

”Credem că o societate sănătoasă se bazează doar pe asta. Pe educație. Iar un om educat va gândi, implicit, mai liber și mai sănătos. Sistemul de educație românesc e cum e. Un fel de no man's land. Nu mai e nici foarte tradițional, nici foarte adaptat la contextul de azi. E într-o zonă gri, între lumea veche și lumea nouă. Sunt multe de îmbunătățit, dar anumite lucruri le așteptăm degeaba de la stat. Sistemul e greoi, iar anumite proiecte punctuale, tradiționale sau nu, convenționale sau nu, pot face diferența. Nu vor schimba o lume, dar vor conta pentru câțiva care, urmându-le, vor prinde aripi. Și poate vor contribui la a schimba o lume”, spune Geanina Simion, președinte  Asociația ”Niște Oameni”.

Astfel, în decurs de o lună, ONG-urile preocupate de astfel de aspecte și care activează în Transilvania (mai ale din județul Cluj) pot trimite proiectul pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și vor primi un reply cu formularul de înscriere. Până la finalul lunii august vor fi analizate toate proiectele și se vor desfășura interviurile cu reprezentanții ONG-urilor car eau depus proiecte, iar la începutul lui septembrie se vor anunța proiectele câștigătoare, ale căror bugete se vor întruni în Sfera Donatorilor din Transilvania, ediția a 13-a.

Sfera Donatorilor din Transilvania sau, pe scurt, TDS (Transylvanian DonorSphere), este unul dintre proiectele marca Nişte Oameni (NO), având la bază rețeta evenimentelor TFN (The Funding Network), dar implementat în nota specifică pentru Niște Oameni. TDS este un eveniment de strângere de fonduri, creat din iniţiativa donatorilor. Ei stabilesc atât temele de interes ale ediţiilor TDS, cât şi proiectele în care vor să-şi pună resursele. Se organizează de două ori pe an, primăvara şi toamna, dar legătura cu donatorii se ţine permanent, prin diverse follow-up-uri, discuţii pe teme de interes, propuneri proiecte etc.

Donatorii sunt, în principal: 1. Indivizi care înţeleg că e de bun simţ să te implici în comunitatea în care îţi desfăşori activitatea; 2. Susţinători şi ambasadori ai echipelor care au proiecte în cadrul evenimentului, dar şi prieteni ai celor care au mai participat; 3. Reprezentanţi ai unor companii care decid să-şi asocieze imaginea cu acest eveniment sau care manifestă interes în tema ediţiei.

În cadrul acestui eveniment se vor prezenta proiectele în fața donatorilor chiar de către echipele de proiect, pentru o maximă transparență și pentru ca donatorii să poată să pună întrebări directe celor care vor și implementa aceste proiecte. După prezentări va avea loc o sesiune de angajare de donații și o parte de socializare/divertisment.

Niște Oameni este o asociaţie din Cluj-Napoca, din care fac parte persoane din mediul de business (antreprenori) și din top management, care-şi propune să facă BINE în comunitatea în care aceşti oameni activează, prin susținerea unor proiecte relevante pentru comunitate. Scopul ei e să creeze proiecte ample şi evenimente în care să implice cât mai mulţi oameni şi prin care să susţină împreună orice iniţiative care transformă în bine regiunea. Niște Oameni au susținut până în prezent aproape 40 de proiecte din diverse domenii: cultură, educație, sănătate, cercetare, ecologice etc. Sfera Donatorilor din Transilvania este unul dintre conceptele Niște Oameni și funcționează ca o ”rețea de bine facere”, în care donatori din diverse domenii se reunesc să susțină câte trei proiecte/eveniment.

”Sloganul nostru – Bine facem. Tu? – este atât o declaraţie a misiunii noastre (binele comunităţii), cât şi o invitaţie la a ni te alătura, dacă şi tu crezi că vrei să... afaci bine”, spune Geanina Simion, președintele asociației.