Mulţi străini îşi cumpără case în Cluj. Care este motivul?

În cadrul emisiunii din domeniul imobiliar moderată de jurnalistul Media9, Ionel Lespuc, Real Estate Agenda de la NapocaFM, s-a discutat despre cum s-a dezvoltat piaţa imobiliară din Cluj, în acest an.

Invitata săptămânii a fost Cristina Ciobanu, broker/owner la Re/Max Infinity.

Aceasta a spus că, anul acesta, casele s-au vândut foarte bine. Ea a precizat că, a avut şi clienţi străini. 

“Casele s-au vândut mai mult bine decât în anii precedenţi. Oamenii nu mai puteau să stea închişi în apartamente. A pornit un trend ascendent pentru cererea pentru case.

Am avut clienți din SUA, Suedia, Israel. Sunt persoane străine care s-au gândit să stea la Cluj. Au ales Clujul în pofida Bucureștiului.

Sunt mai relaxați. Românii vin în spate cu un bagaj emoțional puternic și un bagaj de povești. Că știu că se fac prost, că se întâmplă lucruri, că pică tavanul, că au auzit că s-a spart țeava nu știu unde. Străinii vin cu sufletul curat, nu au așteptări de genul acesta, Ei se uită la casă să li se potrivească, dacă au o bucățică de teren le ajunge, au nevoie să se simtă bine în acea locuință. În rest, nu au pretenții foarte mari”, a declarat Cristina Ciobanu.

De asemenea, aceasta a povestit despre două familii care s-au mutat din alte ţări, în Cluj-Napoca.

“Vă pot da două exemple. Avem o familie din Israel care s-a mutat în România pentru că nu i-a plăcut abordarea agresivă a statului Israel referitoare la covid și la vaccinare. Apoi, nu dorește să își crească fetița pe străzi unde patrulează armata cu arme. Familia este originară din Tel Aviv. Au mers inițial la București și nu le-a convenit ce li s-a oferit, apoi au venit la Cluj și au fost mult mai încântați. Și-au cumpărat o casă, au investit bani și în apartamente, pe care le închiriază în regim hotelier. Și-au dat fetița la o grădiniță unde învață română și engleză. Sunt fericiți aici. Singura lor problemă este că nu vorbește toată lumea engleză, dar au spus că se descurcă cu mâinile.

Al doilea exemplu este din Suedia. Tatăl a primit un job bun, la o multinațională de aici, și au decis să se mute cu toată familia pentru cel puțin patru ani. Locuiesc acum în Bună Ziua. Sunt fericiți, mulțumiți. Doamna aleargă zilnic de pe Bună Ziua până în Cipariu, nu o deranjează mașinile, claxoanele”, a mai spus Cristina Ciobanu la NapocaFM.