Ministrul Sănătăţii: Au fost produse 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu. VEZI cum vor fi distribuite acestea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat că fabrica din Iaşi a reuşit să producă 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu, număr de comprimate estimat a fi necesar în caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear.

„Ele ajung, într-o primă fază, sunt distribuite de producător Antibiotice Iaşi şi le mulţumim pentru efortul pe care l-au făcut întrucât, într-un timp foarte scurt, să producă 30 milioane de comprimate. Ajung la direcţiile de sănătate publică şi căutăm calea cea mai uşoară încât ele să poată să ajungă la populaţia beneficiară. Iodul trebuie administrat într-un timp foarte scurt, în cazul unui incident. Nu trebuie administrat la toată lumea. Se ia din timp. Insist şi asupra acestui lucru. Este extrem de important, dar dacă va fi nevoie, atunci trebuie să existe, mai ales pentru copii, pentru femeile gravide. Ne gândim la o formulă care să permită acest lucru. Sigur că Ministerul Sănătăţii nu are capacitatea să facă aşa ceva, iar hotărârea de Guvern care prevede această distribuţie finală se face împreună cu prefecturile şi cu inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a afirmat Alexandru Rafila, potrivit News.ro.

El a fost întrebat dacă ar putea fi implicaţi medicii de familie în această distribuţie şi a spus că aceasta ar fi o idee foarte bună.