Ministrul Muncii a demisionat în contextul scandalului legat de situația azilelor de bătrâni

 

Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, a demisionat joi din funcție ca urmare a scandalului azilelor de bătrâni din Ilfov. Decizia a fost luată după ce a acesta a avut o discuție în această dimineață cu premierul Marcel Ciolacu.

Demisia ministrului Budăi a fost anunțată în ședința de guvern de joi,

”E un gest de onoare”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

"Este cât se poate de clar, evident, că dintr-un cumul de factori care ţin atât de stat, cât şi de zona privată activitatea de protecţie a persoanelor vârstnice şi vulnerabile s-a îndepărtat dramatic de scopul său iniţial. (...) Am avut în această dimineaţă o discuţie cu domnul ministru al Muncii, Marius Budăi, care m-a anunţat despre decizia de a-şi depune demisia la finalul acestei şedinţe. Este un gest de onoare pentru care îi mulţumesc şi sunt convins că aceasta este reacţia firească a unui decident politic într-o astfel de criză, în orice democraţie consolidată a Europei", a afirmat premierul. 

Budăi și Gabriela Firea, ministrul Familiei, sunt considerați în interiorul PSD drept principalii responsabili politici pentru scandalul care provoacă mari probleme de imagine pentru partid.

Gestul a venit pe fondul dosarului deschis de DNA, care vizează modul în care instituțiile din subordinea Ministerului Muncii și-au făcut datoria în scandalul azilelor.

Budăi are în subordine mai multe instituții de verificare și control acuzate că nu au verificat modul în care azilele din Voluntari i-au tratat pe bătrâni.

Premierul Ciolacu a demis deja șefii unora dintre instituțiile din subordinea lui Budăi ca urmare a scandalului public.