Ministrul Educației, despre examenele naționale: Programa de examen este adaptată specificului acestui an

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat faptul că, programa de examen din acest an va trebui adaptată situaţiei în care ne aflăm.

„Programa de examen este adaptată specificului acestui an. Dacă nu recunoaştem că acest an a fost altfel decât ceilalţi ani, înseamnă că negăm realitatea. Am păstrat datele de examen, am păstrat prezenţa fizică la examen, nu putem să le cerem elevilor să fie verificaţi ca şi cum procesul de predare-învăţare n-ar fi suferit nicio influenţă pe parcursul pandemiei. Deci această ştachetă, o spun cu subiect şi predicat, trebuie coborâtă inteligent în acest an. Partea de adaptare a materiei de examen s-a făcut de către colective de specialişti, s-a evitat extragerea unei anumite porţiuni, ultimele două luni, ultimele cinci luni, şase luni, şi s-a încercat extragerea unor noţiuni care au fost considerate cu un grad de relevanţă mai scăzut", a declarat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai spus că, programa de examene trebuie adaptată în aşa fel încât să se ia în considerare care sunt nevoile şi dorinţele elevilor.

„Ar trebui să fie mult mai flexibilă această programă, pentru a putea fi adaptată aspiraţiilor fiecărui elev. Să eliminăm această ipocrizie, cei care ştiu că vor da examen de admitere în universităţi din ţară sau din străinătate la anumite materii se vor concentra pe acele materii. Să îi lăsăm să atingă performanţa pe acele materii, adică să avem un curriculum mai flexibil, la asta lucrăm acum", a afirmat Sorin Cîmpeanu.