Ministrul Culturii propune ca activitatea sectorului cultural să nu mai fie suspendată pe perioada stării de alertă pe teritoriul României, indiferent de situaţia epidemiologică.
"Evenimentele pilot au avut rolul de a confirma că acţiunile culturale nu reprezintă o sursă pentru focarele de infecţie, că publicul participant este unul responsabil, că sectorul cultural creativ îşi poate continua munca şi că statul poate oferi predictibilitate pentru acest domeniu. Recomandarea Ministerului Culturii este ca activitatea sectorului să nu mai fie suspendată pe perioada stării de alertă pe teritoriul României, indiferent de situaţia epidemiologică", precizează raportul Ministerului Culturii, transmis de AGERPRES.
De asemenea, Ministrul Culturii a spus că, evenimentele culturale se pot organiza în condiţii de siguranţă.
"Aşa cum am susţinut mereu, sectorul cultural-creativ are un public responsabil şi riscul de îmbolnăvire este unul redus. Evenimentele culturale se pot organiza în condiţii de siguranţă, independent de rata incidenţei cumulate. Totodată, soluţia este şi trebuie să rămână vaccinarea pentru întoarcerea la normalitate", a declarat Gheorghiu, potrivit AGERPRES.
Ministerul Culturii a organizat, în luna mai, patru evenimente pilot, spectacole cu public atât la interior, cât şi la exterior, care au avut ca scop relaxarea condiţiilor din sectoarele cultural-creative. La două săptămâni de la desfăşurarea ultimului eveniment, cel din exterior de la Opera Naţională Bucureşti, ministerul a elaborat un raport detaliat asupra modului de derulare a manifestărilor. Raportul prevede provocările organizatorilor pe timp de pandemie, cât şi o serie de recomandări şi concluzii.
"Condiţiile de derulare au fost create cu scopul verificării unui nou set de măsuri pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul cultural-creativ. Cu scopul unei realizări optime a evenimentelor, au fost asigurate colaborări cu alte instituţii ale statului, atât în Bucureşti, cât şi în Cluj-Napoca. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a asigurat tabletele pentru verificarea autenticităţii dovezilor medicale prezentate de participanţi, Institutul Naţional de Sănătate Publică a sprijinit monitorizarea post-eveniment a participanţilor şi Direcţiile de Sănătate Publică Bucureşti şi Cluj au asigurat testarea personalului tehnic şi artistic cu teste RT-PCR. De asemenea, Instituţiile prefectului din Bucureşti şi Cluj au asigurat sprijinul logistic Ministerului Culturii şi instituţiilor sale din subordine", precizează Ministrul Culturii, potrivit AGERPRES.