Ministrul Agriculturii: Riscăm să ne confruntăm cu o secetă severă în estul şi sud-estul României

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu a declarat că estul şi sud-estul României riscă să se confrunte cu o secetă severă în acest an dacă nu vor exista ploi în următoarea perioadă. 

"Anul agricol 2021 - 2022 se manifestă şi în România cu o presiune din partea situaţiei climaterice pentru că nivelul de precipitaţii a fost unul foarte scăzut şi riscăm ca în perioada următoare, dacă nu vom avea ploi, să ne confruntăm cu o secetă severă mai ales în estul şi sud-estul României. Cred că ar trebui ca membrii Comisiei Europene şi decidenţii din cadrul Comisiei să deschidă o cale a dialogului pe acest subiect să putem lua măsuri urgente, pentru că anul agricol 2021/2022 prezintă mai mulţi factori de risc asociaţi şi ei necesită răspuns la nivel european pentru toate cele 27 de state membre", a declarat Ministrul Agriculturii.

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski a precizat în Consiliu că noua Politică Agricolă Comună (PAC) vine cu nişte oportunităţi care ajută sectorul pe termen mediu şi lung. "Concret, statele membre pot susţine participarea agricultorilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, inclusiv posibilitatea de a aloca 3% din plăţile directe pentru contribuţia fermierului la aceste instrumente de gestionare a riscului. De asemenea, puteţi susţine asigurarea culturilor şi a producţiei în cazul în care exista pierderi ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme", a transmis comisarul european, potrivit Agerpres.