Medicul primar în chirurgie orală, Ondine Lucaciu a vorbit în cadrul unei emisiuni de la Napoca Live, moderată de Sandu Mureşan, despre importanţa educaţiei pentru sănătatea orală.
Aceasta a explicat că ar trebui implementat la nivel naţional un program de educaţie pentru sănătatea orală.
“Educația pentru sănătatea orală ar trebui adresată de la grădiniță și din clasele I-IV și făcută într-un mod obligatoriu. Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF realizează în cadrul unui program de sănătate orală publică deplasarea la diferite școli în care desfășoară ședințe de educație pentru sănătate. Cu siguranță că nu reușim să acoperim toate nevoile. Cred că ar trebui să se implementeze la nivel național un program care să acopere toate clasele și respectiv și copiii de la grădiniță. Educând populația putem să prevenim toate problemele ulterioare care apar din cauza lipsei de educație. Noi nu suntem educați să ne adresăm cabinetelor de medicină dentară dacă nu avem probleme”, a declarat Ondine Lucaciu.
Cabinetele stomatologice se adaptează anului 2022
“Să fii stomatolog în 2022 este o provocare. Să îți pui priceperea și experiența în sprijinul pacientului. Astăzi priceperea înseamnă o continuă formare prin intermediul cursurilor și a articolelor de specialitate și înseamnă și o continuă adaptare la tehnologiile noi, la materialele noi care apar pe piață și care sunt în continuă schimbare. Să fii medic stomatolog în 2022 înseamnă să fii dinamic, deschis la schimbare. Astăzi cred că anxietatea în cabinetele stomatologice ar trebui să nu mai fie subiect de discuție. Se pune accent pe confortul pacientului. Anxietatea este un motiv care a determinat reținerea pacienților în a se adresa cabinetelor de medicină dentară. Nu cred că anxietatea ar trebui să fie în 2022 o barieră sau o limitare”, a explicat Ondine Lucaciu, la Napoca Live.