Măsuri de ordine şi siguranţă publică deosebite la Electric Castle. Forțele de ordine: nu vom tolera abaterile de la normele legale

 

Astăzi va începe unul dintre cele mai aşteptate festivaluri, Electric Castle, organizat pe domeniul Castelului Banffy din comuna Bonţida, judeţul Cluj.

Pentru a se asigura că toţi participanţii la festival vor avea parte doar de amintiri plăcute, Gruparea de Jandarmi Mobilă "Ştefan Cicio-Pop" Cluj-Napoca, ca instituţie responsabilă cu măsurile de ordine şi siguranţă la acest eveniment, sprijinită de celelalte instituţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, va fi prezentă atât în zona de desfăşurare, cât şi pe traseele de deplasare ale participanţilor.

”Este important de menţionat şi sprijinul colegilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureş, care vor fi prezenţi special pentru acest eveniment, pentru a ne asigura că toţi participanţii au parte de zile fără incidente.Astfel, în perioada 17-21 iulie, efective de jandarmi vor acţiona zilnic în cadrul patrulelor pedestre şi echipajelor auto, fiind pregătiţi să intervină în situaţia apariţiei unor încălcări ale normelor legale. O atenţie deosebită va fi acordată zonelor apropiate locului de desfăşurare a evenimentului, inclusiv zonelor de acces în festival, pentru a preveni aglomerările de persoane şi săvârşirea faptelor antisociale.

De asemenea, vor fi constituite echipe mobile de intervenţie şi echipaje cu câini de serviciu, 24 de ore din 24, pregătite să intervină în orice situaţie.În toată această perioadă, vă propunem un parteneriat pentru siguranţă şi vă invităm să vă adresaţi cu încredere colegilor noştri de fiecare dată când ceva vi se pare suspect sau sunteţi martorii producerii unor fapte de natură antisocială.

Puteţi apela cu încredere la sprijinul forţelor de ordine, care sunt pregătite să intervină în cel mai scurt timp pentru a acorda ajutor cetăţenilor.

Pentru a vă bucura în siguranţă de programul artistic, vă recomandăm să evitaţi implicarea în activităţi sau acţiuni de natură să tulbure buna desfăşurare a evenimentului, să nu veniţi însoţiţi de bagaje voluminoase, să respectaţi recomandările forţelor de ordine, iar în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, să ţineţi cont de indicaţiile organizatorilor şi forţelor de ordine.

Dorim să subliniem importanţa conştientizării fiecărui participant cu privire la propriile acţiuni. Îndemnăm pe toţi cei prezenţi să respecte legile şi regulamentele în vigoare şi să se comporte responsabil.

Alături de noi se află şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Avram Iancu" al judeţului Cluj care au dispus măsurile necesare astfel încât ediţia de anul acesta a Electric Castle să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.

În vederea menţinerea climatului de normalitate pentru participanţi, în toată această perioadă avem angrenate forţe şi mijloace pregătite să furnizeze răspunsul eficient în cazul producerii incendiilor, acordarea primului ajutor calificat şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă, respectiv evacuarea în situaţii de urgenţă a persoanelor aflate în dificultate.

Peste 250 de pompieri, 78 medici SMURD şi peste 30 de paramedici voluntari vor asigura necesităţile operative în perimetrul alocat festivalului. La Bonţida vor fi dislocate în fiecare zi 3 autospeciale de stins incendii, 4 ambulanţe SMURD, precum şi 3 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple. De asemenea, pentru optimizarea misiunilor de răspuns, echipajele operative clujene vor fi suplimentate cu 18 pompieri de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele Mureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj.

Totodată, s-a luat măsura ca în incinta festivalului să fie amplasate trei puncte medicale avansate deservite de personalul ISU şi SMURD, iar coordonarea acţiunilor va fi realizată, prin intermediul unui punct de comandă mobil.

Nu în ultimul rând, inspectorii de prevenire au desfăşurat în această perioadă verificări pe linia apărării împotriva incendiilor la operatorii economici aflaţi în proximitatea zonei de desfăşurare a evenimentului, dar şi la cei existenţi în incintă. Astfel de activităţi vor continua şi în perioada următoare pentru înlăturarea pe loc a potenţialelor situaţii de pericol pentru cei prezenţi.

Această ediţie anunţă un număr mare de participanţi şi dorim, pe această cale, să le transmitem şi câteva recomandări. Îi îndemnăm pe cetăţenii care vor veni la Electric Castle să asculte îndeaproape sfaturile primite de la organizatori şi autorităţi.

Dacă sesizaţi că o persoană are nevoie de ajutor, vă rugăm să vă adresaţi cu încredere echipajelor noastre.

Preventiv, echipe mixte de pompieri şi paramedici SMURD vor patrula în perimetrul festivalului pentru a întâmpina şi gestiona potenţialele situaţii de urgenţă.

De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj a organizat o serie de măsuri specifice pentru asigurarea unui climat sigur pe toată durata desfăşurării evenimentului.

Zilnic, sunt planificaţi în serviciu poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, poliţie rutieră, acţiuni speciale, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, criminalistică, arme, explozivi şi substanţe periculoase, prevenire şi celelalte structuri de suport.

Poliţiştii Serviciului Rutier Cluj, alături de poliţişti rutieri din cadrul Direcţiei Rutiere şi ai altor inspectorate de poliţie din ţară vor desfăşura constant activităţi pentru menţinerea unui trafic rutier sigur. Vor fi intensificate acţiunile de control în trafic, astfel că recomandăm conducătorilor auto să fie responsabili si să nu consume băuturi alcoolice dacă aleg să se deplaseze cu autovehiculele. Totodată, pe timpul desfăşurării festivalului, un echipaj al Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., cu un elicopter tip EC-135, împreună cu poliţiştii rutieri, va survola zona cu misiunea de a monitoriza traficul rutier şi de a transmite în timp real datele necesare în vederea coordonării dispozitivelor de poliţie instituite pentru asigurarea fluenţei traficului rutier.

Precizăm că poliţiştii din cadrul structurilor specializate în combaterea traficului şi consumului de substanţe psihoactive vor acţiona constant pe toată durata festivalului, fiind angrenate inclusiv echipaje chinotehnice, cu scopul descurajării oricăror activităţi incriminate de legislaţia în vigoare.

Poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj vor fi prezenţi pe relaţiile feroviare care converg înspre localitatea Bonţida, alături de călătorii care aleg să ajungă la festival cu trenul. Pentru a evita aglomeraţia sau posibilele ambuteiaje, vă recomandăm să utilizaţi mijloacele de transport în comun, inclusiv cursele speciale puse la dispoziţie de organizatori.Încurajăm participanţii să coopereze cu forţele de ordine prezente la festival, să respecte prevederile legale şi regulamentul evenimentului, să raporteze orice activitate suspectă, iar în caz de nevoie să solicite sprijinul în mod direct sau să apeleze Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

Totodată, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Aeroport Cluj sunt pregătiţi să asigure un control eficient fără cresterea timpilor de aşteptare atât pe sensul de intrare cât şi pe cel de ieşire din Spatiul Schengen prin cea mai frecventată poartă aeriană a Transilvaniei, Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj.

Vom participa şi ca forţă de sprijin la activitaţi în sistem integrat cu celelalte forţe MAI din perimetrul festivalului cu echipaje canine specializate în detectarea substanţelor psihoactive, contribuind la măsurile de prevenire pe această linie de activitate.Având experienţa anilor trecuţi, vă reamintim, că introducerea de substanţe psihoactive în Romania se pedepseste conform legilor în vigoare. Dorim ca, prin aceste măsuri, să contribuim la asigurarea unui climat de siguranţă într-o atmosferă "electrizantă".

Având în vedere numărul mare de tineri participanţi la festival, specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane vor fi prezenţi pe toată durata evenimentului, în vederea diseminării informaţiilor destinate prevenirii situaţiilor periculoase din sfera traficului de persoane. În acest sens, structura noastră continuă campania naţională "Distracţie în siguranţă!", urmărind informarea şi conştientizarea publicului cu privire la traficul de persoane şi creşterea gradului de siguranţă a persoanelor participante la evenimentele publice de anvergură organizate de-a lungul sezonului estival.

Specialiştii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, vom fi aici pentru a vă explica modul în care puteţi preveni o astfel de victimizare, vă vom oferi informaţii clare şi accesibile despre semnele şi pericolele traficului de persoane, precum şi despre modul în care pot fi prevenite şi notificate astfel de situaţii.

Totodată, în vederea îmbunătăţirii capacităţii de detectare a posibilelor cazuri de trafic de persoane, reprezentanţii instituţiei noastre vor participa la activităţile de instruire a dispozitivelor de ordine publică prezente la acest eveniment cu privire la indicatorii ce pot fi folosiţi pentru evaluarea unor situaţii de trafic de persoane.

Este important să menţionăm că nu vom tolera abaterile de la normele legale. Orice neregulă constatată va fi sancţionată conform legii.

În final, apelul nostru este unul singur: daţi dovadă de un comportament civilizat şi faceţi alegeri responsabile”, se arată într-un comunicat a Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.