Malpraxisul medical: Cum și unde reclami un caz?

În cadrul emisiunii Legal 100% -  Legi bune şi nebune de la Napoca Live, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, avocatul Augustin Babaneacșa Drăghiceanu şi Avocatul Alexandru Bolca din cadrul SCA “Drăghiceanu, Bolca și Asociații“, au vorbit despre malpraxisul medical.

Avocatul Alexandru Bolca a vorbit despre opțiunile pe care le are un pacient care se consideră victima unui caz de malpraxis

,,Cea mai des folosită procedură este cea a sesizării Colegiului Medicilor, din București sau din orașul de domiciliu al pacientului. Un al doilea fel de procedură care este la îndemâna unui pacient este reprezentată de o acțiune civilă, în fața unei Instanțe civile unde să solicite constatarea cazului de malpraxis, cu daunele morale și materiale aferente. De asemenea, se poate formula o plângere penală în fața organelor judiciare, care să sesizeze o faptă de vătămare corporală gravă sau o altă încadrare juridică în funcție de efectele suferite”, a declarat avocatul la Napoca Live.

,,De asemenea, persoana se poate adresa comisiei de monitorizare a cazurilor de malpraxis din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică. Este o comisie despre care puţină lume știe, comisie care are competențe să se pronunţe asupra cazurilor de malpraxis’’, a adăugat acesta.

Avocatul a vorbit și despre termenele în care trebuie efectuate aceste acțiuni.

,,În cazul unei acțiuni civile o persoană vătămată are dreptul ca în 3 ani de zile de când a cunoscut prejudiciul să se îndrepte spre Instanță. După 3 ani nu se mai poate adresa Instanței. Pentru sesizarea organului penal termenul legal este de 3 luni”, a declarat Alexandru Bolca, la Napoca Live.

Alexandru Bolca a vorbit şi despre cuantumul daunelor.

,,De cele mai multe ori cuantumul este unul nejustificat, raportându-ne la nivelul de trai din România milioanele de euro care se cer ca daune morale nu sunt justificate, și nici de cele mai multe ori dovedite. Singurul accent care se pune, din partea avocaților care apară persoanele vătămate, este pe urmarea faptelor, pe afectarea vieții, pe afectarea relațiilor de familie, însă și aceste morale indiferent de cuantumul lor trebuie dovedite’’, a declarat avocatul.

,,Suma de despăgubiri poate fi admisă în parte sau diminuată, judecătorul raportându-se la particularitățile fiecărui caz: condiții de trai,suferință, afectarea calității vieții, relația cu persoanele pe care le aveai în întreținere și pe care nu le mai poți întreține, locul de muncă pe care îl ocupai, speranța ta de viață și speranța ta de a obține beneficii din salarii. Există mai mulți factori la care judecătorii se raportează în evaluarea cuantumului”, a adăugat avocatul Augustin Babaneacșa.