Mall-ul ignorat de Primărie. Investitorii cer public un răspuns

Nicolae Pascu, administratorul fondului de investiții STK Emergent, listat la Bursa de valori București, a fost invitatul săptămânii la Real Estate Agenda, emisiune realizată de Napoca FM, în colaborare cu Media9. Pascu a vorbit despre proiectul imobiliar pe care l-a propus în cartierul Bună Ziua și despre scrisoarea pe care a trimis-o zilele trecute primarului Emil Boc.

“Se împlinesc zece luni de când am depus studiul de trafic la Comisia de Circulație a Primăriei, în 5 noiembrie 2020. Am avea dreptul măcar la un răspuns”, a spus managerul fondului de investiții, la Napoca FM.

Acesta a explicat că proiectul respectă prevederile planului urbanistic general și că așteaptă avizarea din 2015.

“Proiectul respectă prevederile impuse prin planul urbanistic general. În 2015, ni s-a spus că proiectul nu poate fi avizat până când nu se va lărgi strada Bună Ziua. Am așteptat cu răbdare lărgirea străzii și am făcut ulterior studiul de trafic, iar acum merităm să primim un răspuns. Studiul a luat în considerare inclusiv traficul generat de dezvoltările imobiliare ulterioare și arată că zona permite construirea ansamblului nostru, fără a depăși capacitatea proiectată a străzii”, a subliniat Nicolae Pascu.

Fondul STK Emergent are sute de investitori, iar Nicolae Pascu consideră că primarul Clujului ar trebui să susțină investitorii instituționalu. "Este primul fond de investiții autohton care pornește un proiect imobiliar. În țările dezvoltate, investitorii instituționali sunt principalii jucători pe piața imobiliară", a menționat Pascu.

Proiectul imobiliar prevede construirea a două clădiri, de nouă, respectiv șapte etaje. La parter și mezanin va fi realizat un mall de circa 15.000 de metri pătrați, cu magazine, cafenele, restaurante, sală de fitness. În plan sunt 236 de apartamente și 636 de locuri de parcare, dintre care 378 pentru vizitatori, cele mai multe în subteran.

19.262

de metri pătrați este suprafața totală a parcelei, din care circa 13.000 vor fi donați la final Primăriei, adică două treimi din total: este vorba de un parc de 5.000 de metri pătrați, cu luciu de apă, de o creșă, respectiv de drumurile nou create.

37.492

va fi suprafața construită desfășurată, dacă proiectul propus va primi în această formă avizul arhitectului șef. Proiectant este TRF Consult SRL; planșa este semnată de Vlad Negru, Bogdan Manole, Ioana Oltean și Oana Avram.

Interesant este că, după modernizarea străzii Bună Ziua, în zonă au fost aprobate deja o serie de proiecte imobiliare.

"Am fost și suntem deschizători de drumuri, pionieri ai unui model de afacere nou. Suntem primul fond de investiții din România listat la bursă și suntem primii care dezvoltăm un proiect imobiliar la Cluj-Napoca. Municipiul nostru este un model la nivel național în materie de inovație inclusiv în business, astfel de inițiative fiind susținute și promovate permanent de administrația publică locală, ca și contribuție la menținerea trendului de atractivitate a acestuia", a declarat Nicolae Pascu.

Iată scrisoarea deschisă trimisă primarului Emil Boc de către Nicolae Pascu, administratorul fondului STK Emergent:

“Fondul de investiții STK Emergent deține, prin intermediul vehiculelor investiționale Emergent Real Estate SA și STK Properties SA, un teren de 19.250 mp în Bună Ziua, în imediata vecinătate a magazinului Lidl.

În calitate de administrator al fondului STK Emergent, am întreprins demersuri repetate pentru autorizarea unui proiect imobiliar pe respectivul teren, în conformitate cu prevederile PUG, cu certificatul de urbanism emis de Primăria Cluj, cu avizul de oportunitate al arhitectului șef, cu analizele urbanistice ale zonei.

Documentațiile de urbanism aflate în analiză în vederea obținerii PUZ și autorizării reprezintă a treia variantă, după cele din 2015 și 2018. La fiecare dintre variantele anterioare am primit răspunsul că proiectul nostru va fi luat în considerare după modernizarea străzii Bună Ziua.

În prezent, se află în analiza Comisiei de Circulație studiul de trafic solicitat, fiind depus în noiembrie 2020 (în urmă cu peste 9 luni).

În elaborarea proiectului nostru am ținut seama de preocupările Dumneavoastră exprimate public cu privire la calitatea dezvoltărilor imobiliare, astfel că oferta noastră urbanistică se dorește a fi un parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, iar în acest sens am propus:

  • realizarea unui parc cu acces public, cu suprafață verde de peste 5.000 mp, care ulterior amenajării și finalizării proiectului vă fi cedat Primăriei;
  • alocarea unei suprafețe de 2.200 mp teren pentru construcția unei creșe de 1.500 mp, care ulterior construirii și finalizării proiectului va fi donată Primăriei Cluj-Napoca;
  • drumurile de acces vor fi de asemenea cedate Primăriei Cluj-Napoca.

În urma finalizării proiectului, pe cei 19.250 mp, aproximativ două treimi din teren (parc, creșă, drumuri) vor fi cedate cu titlu gratuit Primăriei Cluj-Napoca.

Proiectul mixt (rezidențial și comercial) are 36.000 mp, din care:

  • jumătate este rezidențial, reprezentând un CUT locuire de 0,93, similar zonelor de case;
  • jumătate este reprezentat de centrul comercial care va deservi publicul din zonă și vine să compenseze insuficiența acestora în cartierul Buna Ziua.

Prin proiectul propus, zona va deveni centrul cartierului Buna Ziua, unde locuitorii din vecinătate se pot întâlni pentru a socializa, pentru a se bucura de spațiul verde, pentru a face cumpărături, pentru a face sport, fără să fie nevoiți să se deplaseze în alte puncte ale orașului, contribuind astfel la reducerea mobilității și a traficului. În cadrul consultării publice, observațiile primite au fost covârșitor pozitive.

Fondul de Investiții STK Emergent nu reprezintă un interes privat, fiind listat la Bursa de Valori București și deținut public de peste 400 de investitori.

STK Emergent vă solicită respectuos să susțineți demersul nostru prin dispunerea urgentării procedurilor de autorizare. În acest fel, Primăria Cluj-Napoca va constitui pentru noi un partener în realizarea obiectivelor privind comunitatea, în paralel cu realizarea obiectivelor economice legitime ale fondului.

Fondul STK Emergent este fondat în Cluj-Napoca, este primul fond din România listat la Bursa de Valori București și devine primul fond din România care dezvoltă un proiect rezidențial modern, ridicând standardele de calitate în ceea ce privește oferta urbanistică. Realizarea proiectului ne permite să răsplătim încrederea pe care investitorii din fond ne-au acordat-o și să ne îndeplinim obligațiile morale care rezultă din această încredere.

Considerăm că ne-am dovedit buna credință atât prin compoziția proiectului, care vine în întâmpinarea nevoilor comunității, cât și prin punerea la dispoziție gratuit a terenului pentru organizarea de șantier, pentru lucrările de la strada Buna Ziua sau prin acordul pe care l-am dat pentru organizarea stației verzi de autobuz pe terenul nostru și, poate în primul rând, prin faptul că am renunțat benevol la un proiect deja autorizat de Primăria Cluj-Napoca, cu suprafață construită supraterană de 45.000 mp, pentru a realiza un proiect mai adaptat nevoilor comunității.

Așteptăm din partea Dumneavoastră o susținere și colaborare onestă în continuare, chiar dacă până în prezent ne considerăm nedreptățiți, pentru că am fost amânați în mod repetat, mult peste termenele legale”.