Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa anunţă că lucrările la sistemul de colectare a deşeurilor plutitoare de pe râul Someşul Mare sunt în plină desfăşurare şi că până acum sunt realizate în proporţie de 70%.
"Lucrările la sistemul de colectare a deşeurilor plutitoare de pe Someşul Mare, realizate în proporţie de 70%. Lucrările la sistemul de colectare a deşeurilor plutitoare de pe râul Someşul Mare sunt în plină desfăşurare. Acesta este amplasat în localitatea Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud, în amonte de podul pietonal care asigură legătura între Beclean şi Beclenuţ. Acesta este amplasat în localitatea Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud, în amonte de podul pietonal care asigură legătura între Beclean şi Beclenuţ", se rată într-un comunicat trimis, vineri, de Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.
Potrivit sursei citate, deşeurile vor fi colectate de pe suprafaţa apei cu ajutorul unor construcţii realizate din gabioane.
"Sistemul de intervenţie este alcătuit din: drum de acces din piatră spartă şi balast; platformă din piatră spartă; cuvă de colectare a deşeurilor plutitoare, încastrată în malul stâng; secţiune de colectare a plutitorilor, realizată din gabioane; epiu de dirijare a plutitorilor, realizat din gabioane; protecţie de mal din gabioane (102 metri pe malul drept, 120 de metri pe malul stâng). Investiţia face parte dintr-un demers amplu, prin care Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa vizează amplasarea a patru sisteme de colectare a deşeurilor plutitoare de pe râuri, care constituie proiecte pilot şi vor fi realizate în două etape. În prima etapă, sunt realizate aceste secţiuni, pe Someşul Mare, la Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud şi pe Someş, în localitatea Odoreu, judeţul Satu Mare. Aceste sisteme sunt finanţate de la bugetul de stat, iar valoarea totală a investiţiei sistemelor realizate în prima etapă este de 4.683.042 lei", se mai arată în comunicat.
Etapa a doua vizează secţiunile situate pe râul Lăpuş, în zona satului Mocira, comuna Recea, judeţul Maramureş şi pe râul Someşul Mare, în localitatea Mica, judeţul Cluj.
"Implementarea la nivel bazinal a unor astfel de secţiuni de intervenţie va aduce beneficii atât pentru factorii de mediu, cât şi pentru dezvoltarea socio-economică a zonelor vizate", menţionează comunicatul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.