Legislația privind restructurarea și insolvența va fi modificată. Află mai multe despre acest subiect de la Alina Zechiu - practician în insolvență

Informaţia este cheia succesului. Este un principiu de la care ar trebui să pornim cu toţii indiferent ce demersuri avem de urmat. Companiile care încep o afacere ar trebui să aibă în vedere acest aspect. În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, s-a discutat despre metoda de restructurare a companiilor alături de Alina Zechiu - practician în insolvență.

Legislația privind restructurarea și insolvența va fi modificată pentru a transpune o directivă europeană pe această temă.

Ministerul Justitiei a finalizat şi a pus în dezbatere un proiect de lege pentru transpunerea Directivei Uniunii Europene privind restructurarea şi insolvenţa. Astfel, noua lege a restructurării şi insolvenţei vine cu o regândire structurală şi conceptuală a mecanismului de prevenire a insolvenţei, cu o perspectivă diferită cu privire la situaţia de dificultate în care se află compania, după cum a spus consilierul în Ministerul Justiţiei, Teodora Stoian.

Noua lege a prevenţiei insolvenţei, poate ajuta companiile în dificultate să găsească finanţare şi să-şi restructureze businessul fără a ajunge în instanţă.

Practicianul în insolvenţă, Alina Zechiu a declarat în cadrul emisiunii de la NapocaFM faptul că, momentan există un cadrul legislativ pentru insolvenţă şi restructurare, însă nu s-a dovedit a fi eficient.

“Noi avem un cadru legislativ. Avem trei proceduri. Ordonanța 6 care se referă la o restructurare financiară a datoriilor bugetare, avem Concordatul și avem Mandatul Ad hoc. Ele într-adevăr nu sunt foarte utilizate, pentru că nu sunt atât de eficiente în practică. Ce va face Directiva va fi să aducă niște proceduri de prevenție care sunt mult mai orientate spre business. Va fi o modificare a Legii Insolvenței prin aducerea procedurilor de prevenție, Acordul de restructurare și Concordatul”, a spus Alina Zechiu.

Ce înseamnă restructurare?

“Restructurarea aș spune că este un mindset. Când vorbim despre restructurare și nevoia de restructurare ne referim la companii sau o legăm de un context general al mediului de business, de o etapă de viață a unei companii sau de performanțele specifice unei companii. În România avem companii care se află în diferite stadii de evoluție ale vieții lor și care au fost puternic marcate de efectele unei crize fără precedent. Restructurarea nu înseamnă doar restructurare de personal. Restructurarea este un proces amplu care vizează sau care afectează o companie la toate nivelurile. Putem să discutăm despre restructurarea operațională şi restructurare strategică în funcție de nevoile specifice. Restructurarea operațională de regulă este generată de niște nevoi legate de factorii interni ai companiei. Aceasta se duce în zona de maximizarea veniturilor și reducerea costurilor. Dacă discutăm despre o restructurare strategică, discutăm despre factori externi. Suntem afectați de ceea ce se întâmplă în lume”, a declarat Alina Zechiu.

Alina Zechiu a precizat că, există mai multe etape în procesul de restructurare.

“Etapa de evaluare în care noi intrăm să vedem despre ce este vorba, etapa de urgență, se poate să intrăm în companii care se află deja într-o zonă de distress puternic, etapa de redresare sau de echilibru la care ajungem prin măsurile pe care le-am luat și etapa de revenire pe creștere”, a spus Alina Zechiu.