Katrín Jakobsdóttir, Prim-Ministrul Islandei, premiată la UBB Cluj pentru promovarea egalității de gen în politica internatională

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Facultatea de Studii Europene, îi va decerna joi, 22 iunie 2023, E.S. Katrín Jakobsdóttir, Prim-ministrul Islandei, „Premiul pentru promovarea egalității de gen în politica internațională”.

Absolventă a University of Iceland, partener academic al UBB, E.S. Katrín Jakobsdóttir este membră a Parlamentului Islandei din 2007 și șefa guvernului de la Reykjavik din 2017. S-a făcut remarcată prin sprijinirea egalității de gen la nivel global, inclusiv datorită activității sale ca Președintă a Consiliului Femeilor Lideri Mondiali, o organizație destinată șefelor de stat și de guvern, în cadrul căreia activează și E.S. Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David declară că „UBB este un campion național în implementarea noului concept european de „excelență incluzivă”, concept care la UBB funcționează foarte bine de mai mulți ani, în condițiile în care UBB este atât cea mai mare comunitate academică a țării, cât și una dintre cele mai valoroase. Ca rector, nu vreau ca cineva în relație cu UBB să fie discriminat în niciun fel, ci vreau ca excelența UBB să fie mereu alimentată de cât mai mulți oameni, iar asta se face când egalitatea de șanse este o realitate, nu doar o vorbă. În acest cadru, egalitatea de gen este o subcomponentă fundamentală, astfel încât mă bucur să onorăm astăzi un campion internațional al acestei politici, și anume E.S. Katrín Jakobsdóttir, Prim-ministrul Islandei. Trebuie să spun clar că UBB a fost susținută în demersurile sale publice privind democrația și egalitate de șanse de Comisia Europeană (ex. în 2022 găzduind vizita Vicepreședintelui Comisie Europene și a Comisarului european pentru educație) și de reprezentanța acesteia în România. Le mulțumesc acum Fundației Rațiu și Reprezentanței Comisiei Europene în România pentru parteneriatul în acest demers, precum și Administrației Prezidențiale și Guvernului României pentru sprijin”. 

Evenimentul va avea loc în sala Jean Monnet a Facultății de Studii Europene, începând cu ora 10.30, și este organizat de UBB în colaborare cu Centrul Rațiu pentru Democrație.

Din partea organizatorilor vor participa: prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul UBB, E.S. doamna Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, dl. Nicolae Rațiu, Președintele Fundației Rațiu, și conf. univ. dr. Adrian Corpădean, Decanul Facultății de Studii Europene. De asemenea, din partea autorităților naționale și locale vor participa E.S. dna. ministru Luminița Odobescu  (Ministrul Afacerilor Externe) și E.S. dna Sandra Pralong, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale (Departamentul pentru Relația cu Românii din afara Granițelor), alături de alți invitați.

Pe lângă dialogul cu membrii comunității academice a UBB, E.S. Katrín Jakobsdóttir va desfășura o serie de activități în cadrul Fundației Rațiu și va efectua vizite în Transilvania.