Iohannis: România este hotărâtă să sprijine Republica Moldova în aderarea la UE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România este hotărâtă să sprijine Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE).

"Moldova şi-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană şi am discutat pe larg cu doamna Preşedinte Sandu şi cu doamna Prim-Ministru Gavriliţă această chestiune. România este hotărâtă, nu doar că este dispusă să sprijine Republica Moldova, asta în multiple feluri şi pe diferite paliere. Acum, în acest moment, sprijinul este unul politic, noi declarăm că sprijinim aderarea Republicii Moldova, spunem asta în toate formatele şi explicăm tuturor partenerilor de ce credem că este bine aşa", a afirmat Iohannis, potrivit Agerpres.

El a spus că procesul de aderare la UE este unul foarte lung.

"În plan tehnic avem deja grupuri de lucru care ajută Moldova să se pregătească pentru aderare. Procesul de aderare, probabil vă amintiţi de când am fost noi în situaţia de solicitant, este un proces foarte lung, foarte complicat, necesită foarte multă muncă de detaliu, necesită specialişti şi noi suntem dispuşi să ajutăm Moldova cu toate acestea. În afară de asta, sprijinul instituţional orientat spre reformă, spre eficientizarea instituţiilor este ceva ce facem de mult, noi de ani de zile ajutăm Republica Moldova pentru a-şi pune la punct un întreg sistem administrativ, judiciar şi economic mai performant şi vom continua cu aceste demersuri. Ajutorul nostru este multifaţetat, dacă pot să mă exprim aşa", a precizat Preşedintele României.