Iohannis: Fără vaccinare nu putem să ieșim din pandemie

Preşedintele României, Klaus Iohannis a declarat, vineri, că fără vaccinare nu vom putea ieşi din pandemie.

„Fără vaccinare nu putem să ieșim din pandemie, asta este clar. Calea de ieșire din pandemie este vaccinarea în masă. Eu sunt implicat din capul locului în campania pro-vaccinare, voi continua, voi vizita centre de vaccinare, voi discuta cu oamenii, voi face afirmații publice precum astăzi: Dragi români, mergeți să vă vaccinați!” - a spus președintele Klaus Iohannis.

Întrebat ce variantă de rezervă există în cazul în care nu se atinge obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate, Klaus Iohannis a fost categoric: „Dragii mei, nu există variantă de rezervă. Asta este varianta tristă. Vestea bună este că vom dispune de suficiente doze de vaccin. Ne vaccinăm, ieșim din pandemie. Dacă nu ne vaccinăm, atunci pandemia va tot continua, se vor tot îmbolnăvi oameni, vor tot muri oameni de această boală și nu cred că cineva își dorește așa ceva”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, Iohannis a fost întrebat dacă măsura carantinei de noapte se va menţine pe durata verii.

„Dacă ne vaccinăm - și deocamdată pot să spun că merge bine campania, avem în jur de 100.000 de persoane vaccinate zilnic - pe măsură ce pademia se reduce, deci dacă vedem că se reduce numărul de infectări, numărul persoanelor la ATI, numărul de decese - din păcate, încă prea mulți mor de această boală -, gradual se vor relaxa măsurile care au fost necesare pentru a controla răspândirea acestui virus”, a arătat președintele. „Comitetul Național pentru Situații de Urgență evaluează permanent, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică fac propuneri și dacă ușor, ușor se atenuează câte o măsură, pe urmă începem să renunțăm la anumite măsuri, până când în final ieșim din pandemie și ne reluăm viața normală”, a completat șeful statului.

„Evident, în măsura în care se reduce pandemia și se reduc numărul de îmbolnăviri, la un moment dat, la o analiză serioasă, se va renunța la prelungirea stării de alertă. Eu personal îmi doresc cât mai repede să ajungem în această etapă”, a mai spus șeful statului.