Invitat în cadrul emisiunii Talk Show Direct, de la Napoca Live, Decanul Facultății de Inginerie a Instalațiilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Florin Domnița a vorbit despre provocările pe care le întâmpină învățământul tehnic clujean.
„În prezent, calitatea învățământului tehnic este mai slabă comparativ cu 1990. Sunt mai multe motive. Unul dintre ele este calitatea studenților care vin la facultate. Nivelul la care vin din învățământul liceal. Studenții au un șoc după primul an. Anul I este un an în care se fac multe descipline fundamentale. Se fac matematici speciale, se face analiză matematică, geometrie descriptivă, se face fizică, chimie. Ei trebuie să încerce să recupereze și să ajungă la un nivel mediu care să le permită abordarea celorlalte materii de specialitate care vin în anii mari. De asemenea, am constatat că puțini elevi de liceu știu ce reprezintă instalațiile pentru construcții. Este un domeniu extrem de atractiv și este de viitor”, a explicat Florin Domnița.
Acesta a precizat că în prezent la facultățile din învățământul tehnic admiterea se face doar pe bază de dosar.
„Concurența a scăzut. Concursurile de admitere au fost scoase. Se intră doar pe bază de dosar. Nu sunt obligați să treacă printr-un concurs de admitere. Fiind admitere doar pe bază de dosar ajung în primul an studenți care au nivel mediu și poate sub mediu față de ceea ce avem nevoie. De asemenea, noi suntem finanțați în funcție de numărul de locuri. Asta înseamnă că trebuie să facem tot ce ne stă în putință să îl menținem la un nivel cât mai ridicat. Trebuie să încercăm cu toate puterile să ne menținem numărul de studenți”, a mai spus Florin Domnița, la Napoca Live.
De asemenea, el a declarat că învățământul tehnic ar trebui să fie prioritizat: „Fără un învățământ superior tehnic bun nu vom putea niciodată să ne dezvoltăm economia. Suntem o țară care face parte din Uniunea Europeană, dar în multe domenii suntem pe ultimul loc”.