INTERVIU cu Dr. Skander El Akari de la Clinica Bendis: Transplantul de păr, soluţia naturală pentru alopecie

Alopecia sau căderea părului aşa cum este ea cunoscută, este o afecţiune dermatologică a foliculilor piloşi.

Zilnic, se pot pierde aproximativ 50-100 de fire de păr, ca urmare a ciclului normal de creştere al foliculului pilos. În momentul în care pierderea părului este mai mare, peste 150 de fire de păr, este necesară vizita la medicul dermatolog pentru aflarea cauzei şi prescrierea tratamentului adecvat.

Una dintre opţiunile de tratament pentru alopecie este transplantul de păr.

par

Indicat atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, transplantul de păr se impune ca o soluţie definitivă şi naturală pentru alopecie.

Medicul specialist în chirurgie capilară (implant de păr) de la Clinica Bendis, Cluj-Napoca, Dr. Skander El Akari a vorbit despre procedura de microchirurgie capilară, care sunt rezultatele şi întreţinerea post-operatorie şi când ar trebui să apelăm la această procedură.

"Căderea părului este un fenomen natural. Pierdem sute de fire de păr pe zi. Anumite boli, precum alopecia andro-genetică poate accelera procesul de pierdere a părului. Există iar forme de alopecie mai difuze pe bază hormonală, nutriţională sau legată de alte boli.

Prezenţa unor zone vizibil rărite sau complet descoperite şi se asociează cu lipsa de încredere în sine şi complexe de imagine, situaţii tot mai frecvent întâlnite în ziua de astăzi. Aceeaşi situaţie o întâmpinăm şi în cazul plăgilor arse sau forme de cicatrici post-accident.

Implantul de păr devine cea mai promptă soluţie.

Majoritatea pacienţilor care s-au prezentat la Clinica Bendis în anul 2020 au fost persoane cu plăgi arse sau cu cicatrici cheloidiene, pacienţi cu gradul 4-7 (conform scara Norwood-Hamilton pentru bărbaţi) de alopecie şi femei cu gradul 2 si 3 de alopecie (conform scara Ludwig)", a menţionat Dr. Skander El Akari.

WhatsApp Image 2021 06 17 at 14.30.18 1

De asemenea, Dr. Skander El Akari a vorbit şi despre cum se realizează procedura de microchirurgie capilară. Acesta a menţionat că se realizează prin tehnica FUE (Follicular Unit Extraction).

"Principiul microchirurgiei capilare este de a preleva grefe de păr din partea din spate a capului, la nivelul zonei occipitale. Partea din coroana capilară este zona bogată în fire de păr cu o rezistenţă ridicată. Atât extracţia cât şi reimplantarea lor au loc sub anestezie locală.

Cu tehnica FUE (Follicular Unit Extraction) grefele de păr sunt prelevate singular cu ajutorul unui instrument chirurgical de specialitate. Ulterior, grefele de păr, verificate, sortate se implantează singular. Avantajul FUE este aplicabilitatea atât în cazul bărbaţilor cât şi în cazul femeilor, fără dureri operatorii sau post-operatorii şi fără cicatrici", a precizat medicul specialist în chirurgie capilară din cadrul Bendis Clinic, Cluj-Napoca, Dr. Skander El Akari.

Dr. Skander El Akari a menţionat şi faptul că, după ce pacientul a beneficiat de această procedură, el va observa rezultatele definitive după aproape 12 luni.

"Un scalp sănătos are peste 90% şanse ca rezultatele să fie optime. Pre-operatoriu este esenţial ca pacientul să fie evaluat de către medic.

Se asigură îngrijirea post-operatorie, ţinând cont că vor apărea cruste la nivelul zonei implantate. Aceste cruste dispar în cca 10 zile. În timpul procesului de creştere, părul transplantat se poate rupe, fiind parte din procesul normal. Rezultatele definitive apar la cca 12 luni post-operatoriu", a spus Dr. Skander El Akari.

when hair loss is not genetic 10 1440x810

Sănătatea firului de păr depinde de sănătatea scalpului şi invers. Este evident faptul că, orice afecţiune a scalpului va afecta şi firul de păr. Pentru a ne proteja scalpul şi a-l menţine sănătos trebuie să realizăm o îngrijire corectă a scalpului, de exemplu să folosim produse cosmetice sau dermatocosmetice adecvate tipului de scalp şi problemelor existente. De asemenea, trebuie să avem şi o alimentaţie sănătoasă, de exemplu dintre vitamine nu ar trebui să lipsească din alimentaţie C, D, B6, B7 şi B12.

Specialiştii de la Clinica Bendis vă însoţesc de la A la Z, de la stabilirea unui diagnostic, intervenţia chirurgicală şi până la recuperarea post-operatorie. Deşi transplantul de păr este adesea forma de tratament ideală, fiecare problemă a părului trebuie analizată de la caz la caz. Când un transplant de păr nu este posibil, specialiştii Bendis Clinic vor apela la alte soluţii şi metode de tratament eficiente pentru fiecare patologie în parte.