Interviu cu Dan Apostol fondatorul celei mai mari firme de consultanţă din Cluj

Interviu cu Dan Apostol, fondatorul celei mai mari firme de consultanţă din Cluj, la 10 ani de prezenţă pe piaţă.

 

Care au fost transformările esențiale în acești primi 10 ani de BDO Cluj?

Pe fondul unui ritm de creștere accelerată, BDO a reușit sa-și mențină poziția de leader în piața locală a serviciilor de consultanţă. Nucleul echipei a rămas în linii mari neschimbat şi, în plus, am reușit mereu să atragem lângă noi oameni valoroși, dispuși să accepte provocări, să se dezvolte în permanenţă. Rezultatele au fost pe măsură; am reușit să creștem de 5 ori cifra de afaceri în acești primi 10 ani.

Care au fost provocările dumneavoastră în aceşti ani?

Profesia de consultant este foarte provocatoare și diversă în același timp. Există cel puțin 5 segmente de activitate distincte (audit, contabilitate, salariale, taxe și consultanţă financiară) care pot fi privite ca meserii distincte. Pentru fiecare dintre aceste linii de business standardele, legislația și instrumentele de lucru s-au schimbat substanțial în acești 10 ani. 

BDO este o companie bazată pe cunoaștere. Printre marile noastre provocări aş enumera asimilarea și transmiterea de cunoștințe în interiorul organizației și mai ales către generațiile noi.  Procesul de învățare și dezvoltare a competențelor necesită o adaptare permanentă, o abordare mult mai practică în care cunoștințe teoretice sunt presărate cu grijă. Am încercat să transparentizăm din ce în ce mai mult competențele și obiectivele de performanță specifice fiecărui nivel, să oferim fiecărui coleg șansa de-ași atinge potențialul maxim.

Cum a evoluat profilul antreprenorului local în acești 10 ani?

Antreprenorul local este mult mai cosmopolit, la fel ca şi orașul Cluj-Napoca în general. Există o încredere și poate o șansă în plus resimțită în Cluj față de alte orașe sau regiuni. Din ce in ce mai mulți antreprenori sunt afiliați la o organizație internațională sau se gândesc serios să-și extindă în afara granițelor țării, dacă nu au făcut-o deja. Sunt câțiva exponenți ai generației 25-40 care se regăsesc și conturează în cea mai bună lumină profilul a ceea ce aș numi antreprenor local.

Competențele echipelor locale se dezvoltă în permanență; mult mai multe activități creative cu valoare adăugată din ce în ce mai mare sunt orientate către subsidiarele din România. În perioada pre-Covid din ce mai mulți străini decideau să se reloce în România şi mulți angajați români conduceau echipe internaționale și călătoreau în interes de serviciu în afara țării.

Vorbim mult mai des de startup-uri, runde de investiții, Fonduri de investiții locale. Bursa de Valori București a reușit să crească în permanență, să listeze noi companii și să fie inclusă în indicii Piețelor Emergente și furnizorului global de indici FTSE Russell. Este o mare realizare, sper ca sunteți de acord cu mine.

Care au fost cele mai importante schimbări pe care credeți ca anul 2020 le aduce în ecosistemul de afaceri pentru viitor?

 Pentru că vorbeam despre paradigme, cred că cea mai mare provocare a fost munca de acasă pentru cei care au fost suficienți de norocoși de a avea această opțiune. Această schimbare aduce modificări majore în relațiile de muncă.

Până acum existau două tipuri de coeziuni care sudau echipa, este vorba despre cea socială, respectiv cea funcțională. Veneam la birou cu scopul de a câștiga un salariu şi a ne dezvolta dar aveam nevoie şi de un mediu plăcut, care să corespundă valorilor noastre. Deseori, coeziunea funcțională era compensată de cea socială sau, mai bine zis, se ascundea în spatele ei. Cred că acum devenim mult mai pragmatici, ne gândim de două ori înainte de a face o călătorie de afaceri, avem o agendă mult mai clară dacă fixăm o întâlnire virtuală.

Am câștigat timp și a trebuit să învățăm ce sa facem cu el. Pentru mulți, mai ales pentru extroverţi, această schimbare a fost foarte dificilă. 

Activitățile de coordonare și vânzări au fost cele mai afectate și cred că sunt pe cale să se reinventeze. Ele pot funcționa la fel de bine în noua paradigmă, sunt doar altele pârghiile și instrumentele pe care trebuie să le folosim.

Asta este partea bună a contextului actual; am învățat toți să facem lucrurile altfel, am fost forțați să ieșim din zona de confort, am identificat noi oportunități. Sunt convins ca avem șansa să ieșim mai puternici din aceasta criză, să devenim mai eficienți dacă percepem această perioadă ca pe o șansă și nu ca pe un necaz peste care trebuie să trecem cumva.

Încotro BDO Cluj în următorii 10 ani?

Nu este departe momentul în care toate sistemele vor fi integrate, efortul pentru prelucrarea datelor va putea fi redus semnificativ iar atenția noastră va putea fi orientată aproape exclusiv spre interpretarea lor.

În prezent, încercăm să redefinim profilul viitorului consultant, să identificăm instrumentele și competentele care-l fac apt pentru viitor. Investim în tehnologie, automatizarea unor procese, învățăm lucruri noi. Suntem pregătiți să oferim soluții noi, integratoare, care să ofere o valoarea adăugată clienților noștri. 

BDO Cluj, este biroul local al BDO România, firma de consultanţă de top în România, parte dintr-o reţea internaţională prezentă în 167 de ţări, însumand peste 90,000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de euro.