INTERVIU cu avocatul Mihai Lăpuşan: Provocările unui avocat în organizarea şi desfăşurarea unui festival

După aproape doi ani de pandemie lucrurile au început să revină la vremurile de dinaintea apariţiei virusului. Oamenii pot merge la cinema, teatru, restaurante sau pot organiza petreceri. Anul acesta în România au loc toate marile festivaluri de muzică şi organizatorii nu vor fi nevoiţi să limiteze numărul de participanţi sau să impună alte restricţii.

Festivalul Electric Castle din Bonţida se află în plină desfăşurare şi după acesta vor urma şi celelalte festivaluri la Cluj-Napoca precum Untold, Central Park Wine Festival sau Jazz in the Park.

Organizarea unui festival implică multă muncă din partea echipei şi este important ca totul să fie cât mai transparent şi legal din punct de vedere juridic.

Ne-am dorit să aflăm de ce este nevoie şi de ce este importantă existenţa unui avocat în organizarea şi desfăşurarea unui festival. Napoca Live a stat de vorbă cu avocatul Mihai Lăpuşan din cadrul biroului de avocatură Lăpuşan & Partners. Acesta a explicat ce înseamnă un avocat de “festival” şi cu ce se deosebeşte de ceilalţi.

“Când ne referim la un avocat „de festival”, ne ducem cu gândul cel puțin la următoarele paliere: consultanță juridică, respectiv asistență și reprezentare în fața autorităților publice. Rolul unui avocat în organizarea și desfășurarea unui festival este acela de a se asigura că totul se organizează cu respectarea legislației în vigoare, dar și că organizatorii sunt protejați din punct de vedere contractual.

Există multe provocări pentru un avocat „de festival”, deoarece legislația este foarte vastă și în continuă schimbare, dar nimic nu trebuie să fie scăpat din vedere. Spre exemplu, amintim și perioada stării de alertă, când măsurile adoptate de autorități se modificau chiar și de la o săptămână la alta. Gândirea critică și practică (și nu numai) poate fi cea care deosebește un avocat „de festival” de restul avocaților, deoarece mereu trebuie identificate soluții la cele mai diverse situații și probleme”, a explicat avocatul Mihai Lăpuşan.

Acesta a precizat că pe parcursul festivalurilor a întâmpinat multe provocări, însă cea mai dificilă a fost reprezentată de măsurile impuse în perioada stării de alertă. “Munca depusă de către organizatori începe cu mult înainte de data desfășurării evenimentului, iar rolul nostru este de a îi ajuta și a le fi aproape la aproape orice pas. Ori în situația în care cadrul legislativ se modifica atât de des, noi trebuia să fim mereu actualizați și să identificăm, împreună cu clienții noștri, cele mai bune soluții juridice ca festivalul să aibă loc în siguranță. Și uite că împreună am reușit”.

Ce caracteristici ar trebui să fie luate în considerare atunci când vrem să organizăm un festival în care lucrurile să fie corecte din punct de vedere legal?

“Sunt numeroase aspecte care necesită a fi acoperite și putem vorbi despre ele mult timp. Dar ca să ne rezumăm, voi aminti că un festival se organizează în baza unor avize și autorizații, care necesită a fi obținute de la autoritățile competente, și nu de fiecare dată este atât de simplu pe cât pare. În plus, la baza unui festival trebuie să existe și un regulament aplicabil participanților, respectiv trebuie încheiate numeroase contracte, în funcție de specificul fiecărei activități: de la contracte de muncă și voluntariat, până la contractele încheiate cu marii artiști care prestează în cadrul festivalului. Nu trebuie să uităm nici de protecția datelor cu caracter personal, deoarece vorbim de mii de persoane fizice ale căror date sunt prelucrate, dar nici de protecția consumatorilor, pentru că participanții la festival au calitate de consumatori, calitate care impune o serie de obligații în sarcina organizatorilor, conform legislației aplicabile. Acestea sunt doar scurte exemple, pentru o imagine de ansamblu”, a declarat avocatul Mihai Lăpuşan, pentru Napoca Live.

Un avocat de “festival” trebuie să informeze constant organizatorii şi să încerce să elimine orice risc încă de la început. Mihai Lăpuşan a explicat că este mai bine să previi, decât să repari. “Este important să ne stabilim atribuțiile în raport cu clienții de la începutul colaborării. Ei se ocupă de organizare, noi ne ocupăm de latura juridică. Comunicarea eficientă previne apariția problemelor. Însă, în eventualitatea în care intervin și situații neplăcute din punct de vedere juridic, un avocat intervine pentru identificarea celor mai bune metode de soluționare a problemelor, chiar și în fața autorităților publice. În plus, un avocat poate trata situația cu obiectivitate, la rece, în raport de clientul său, care se poate simți copleșit uneori și care poate face și alte greșeli”.

Avocatul a mai precizat că echipa pe care o coordonează este foarte importantă, deoarece rezultatele speciale apar și datorită muncii în echipă. El a spus că este esențial să încerce să înțeleagă cum funcționează fiecare persoană din echipă, pentru a scoate cea mai bună variantă a fiecăruia și cele mai bune rezultate.

Mihai Lăpuşan îi încurajează pe tinerii care îşi doresc să devină avocaţi şi spune despre aceştia că ar trebui să fie determinaţi şi ambiţioşi. Acesta consideră că un avocat realizat este în primul rând un om împlinit.

Avocatul Mihai Lăpuşan este coordonatorul „Lăpușan & Partners” încă de la înființarea acestei companii, în anul 2006. Acesta s-a consacrat ca un avocat pragmatic și orientat spre rezultate, caracteristici care sunt încurajate și pretinse întregii echipe „Lăpușan & Partners”. Accentul pe care îl pune pe eficiență și pe obținerea rezultatelor așteptate de clienți sunt calitățile care îl evidențiază. El a fost aproape de organizatorii festivalului Electric Castle de aproximativ 5 ani, împreună cu echipa pe care o coordoneză. De asemenea, oferă consultanță și asistență juridică și în cadrul Central Park Wine Festival, iar în trecut a colaborat și cu organizatorii festivalului Mioritmic.