INTERVIU cu actriţa Diana Buluga - Arta Binelui, Aici şi Acum

Educația non-formală în domeniul artistic stimulează încrederea în forțele proprii, dezvoltă imaginația și abilitățile sociale și poate contribui la schimbarea percepției cu privire la profesiile creative. Mai mult, terapia prin artă este un mod sigur de a schimba starea de spirit, de a privi și gestiona diferit suferința sau boala. Acestea și multe altele le-am descoperit de la cei care au curajul să aducă arta binelui în comunitatea noastră.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Teatrului, sărbătorită anual în data de 27 martie, am avut plăcerea de a sta de vorbă la radio Napoca FM în cadrul emisiunii Kids Blitz cu Diana Buluga, actriță la Teatrul Național din Cluj-Napoca, fondator și manager cultural al Asociației Create.Act.Enjoy. Diana și colegii ei au marcat această zi într-un mod inedit, grădinărind și recondiționând mobilierul din curtea casei Create, la fel de primitoare ca atunci când i-am trecut pragul pentru prima dată.

Deși anul 2020 nu a fost un an ușor pentru cei din echipa Create.Act.Enjoy, aceștia nu s-au oprit din a face lucruri frumoase pentru comunitatea clujeană și nu numai. Membrii activi și voluntarii au valorificat contextul pandemic și și-au adaptat activitatea astfel încât să poată deservi în continuare publicul și beneficiarii din cadrul proiectelor pe care le desfășoară, respectând măsurile de protecție în vigoare.

În lipsa susținerii sectorului cultural independent de către autorități, posibilitatea de a pune în practică toate proiectele și în acest an este sub semnul întrebării. Totuși, avem și vesți bune, așa cum ne-a transmis Diana în cadrul interviului acordat la Napoca FM.

Unul dintre proiectele anului 2020 este Terapie prin Artă, prin intermediul căruia tinerii creativi au fost prezenți în cinci spitale din Cluj-Napoca. O ediție distanțată fizic, dar apropiată emoțional, în care au organizat concerte live în aer liber, au amenajat instalații artistice și au transformat vizitele clasice la pacienții internați în conversații telefonice, la fel de empatice.

Totodată, în toamna anului trecut, cei de la Create.Act.Enjoy au demarat proiectul Case de poveste. Mai exact, au amenajat trei muzee interactive în memoria unor personalități clujene sau care au locuit în orașul de pe Someș. Este vorba despre Ioana Em. Petrescu, Doina Cornea și Sigismund Toduță. Cadrul restrâns de vizitare a oferit posibilitatea aprofundării vieții și activității acestora prin interacțiunea din cadrul tururilor ghidate. Spre bucuria vizitatorilor, casele memoriale își vor redeschide porțile în luna mai a acestui an, urmând ca, în toamnă, să fie inaugurate alte trei astfel de muzee. Proiectul mizează și pe o componentă educațională semnificativă.

În aceeași perioadă în care am putut trece pragul “caselor de poveste”, Luna creativă, o altă inițiativă marca Create.Act.Enjoy, a adoptat, în contextul pandemiei, un format hibrid. Elevii s-au bucurat de întâlnirea cu artiștii atât online, cât și în curtea școlii sau pe terenul de sport, atunci când condițiile au permis acest lucru. "Mă bucur tot timpul când ajungem în comunități care, din dorința asta foarte mare de a aduce proiecte la ei și de a ne ajuta, găsesc soluții și improvizează în așa fel încât lucrurile să se întâmple", ne-a mărturisit Diana cu emoție.

Începând din acest an, asociația are o echipă permanentă de voluntari, actualmente "25 de energii fresh", așa cum le-a numit Diana. 

Implicarea artiștilor debordează granițele municipiului Cluj-Napoca. Anul acesta, copiii din Aluniș și Borșa vor avea din nou ocazia să participe la o serie de ateliere creative și sesiuni de mentorat.

Binecunoscutul proiectul Terapie prin Artă se află acum la ediția cu numărul 9, o ediție de la A la Z, așa cum o denumesc cei din familia Create. Le sunt alături oameni de bine din domenii variate, de la cel cultural, psihologic, medical și până la mediul universitar. "Am ajuns la o formă variată, o formă de care suntem foarte mulțimiți. Am crescut organic, pas cu pas", își amintește invitata noastră. Terapie prin Artă va ajunge din nou în spitalele clujene, dar și în Alba Iulia și Zalău, iar formatul va cuprinde atât interacțiunea directă, cât și ateliere de terapie online sau videocall-uri Rudă pentru o zi. Atelierele dedicate personalului medical în contextul actual constituie o premieră a acestei ediții.

La Zalău, cei din Create.Act.Enjoy sunt așteptați de copii în Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență."Forma exactă de interacțiune va depinde și de evoluția contextului, dar pentru ei am pregătit ateliere creative de teatru, de impovizație, de muzică, de pictură și desen. Atunci când lucrezi cu copiii din spitale e o formă diferită pentru că ai ocazia să lucrezi și cu părinții lor de multe ori. Legătura dintre copil și părintele cu care e internat poate fi înfrumusețată datorită artei", a adăugat Diana.

Membrii echipei se instruiesc și ei permanent. În prezent, ei sunt implicați în programul “re:form”, un program experimental de regândire a muncii în sectorul cultural, organizat de Centrul Cultural Clujean.

ONG-ul Create.Act.Enjoy a inițiat o campanie de crowdfunding, care se desfășoară în perioada 15 martie-15 iunie. Oricine dorește le poate susține activitatea de terapie prin artă, prin intermediul unei donații, trimițând un sms la numărul de telefon 8833 sau completând formularul de pe site-ul oficial, www.createactenjoy.com.

Putem fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă în universul Create și pe rețelele sociale, Facebook și Instagram.

Diana Buluga ne-a lăsat ca îndemn să ne bucurăm "de acel aici și acum al fiecăruia dintre noi, împreună cu cei dragi și chiar cu noi înșine. Teatrul înseamnă aici și acum".