Preşedintele Klaus Iohannis condamnă "ferm" recentele atacuri ale Rusiei împotriva Ucrainei, pe Dunăre, în apropierea graniţei cu România.
"Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii ucrainene civile de pe Dunăre, care este foarte aproape de România. Această escaladare, care a avut loc recent, prezintă un risc serios în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră. De asemenea, afectează tranzitul cerealelor din Ucraina în viitorul apropiat şi implicit securitatea alimentară la nivel global", a transmis şeful statului, luni, pe Twitter.
Un atac rusesc cu drone a lovit o infrastructură portuară ucraineană în regiunea Odesa (sud) şi a distrus un hangar cu grâne, a comunicat luni Comandamentul operaţional ucrainean din sudul ţării "Pivden", citat de AFP, în timp ce purtătoarea de cuvânt a acestui comandament, Natalia Gumeniuk, a afirmat că inamicul a vizat în special porturile din partea ucraineană a Dunării, considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale ucrainene, potrivit Unian.
Purtătorul de cuvânt al Armatei voluntarilor ucraineni "Sud", Serghei Bratciuk, a declarat că alerta de raid aerian a durat la Odesa "exact 3 ore şi 53 de minute".
"Trei drone au fost distruse de forţele de apărare antiaeriană", adaugă Comandamentul operaţional "Pivden", potrivit căruia "inamicul continuă să terorizeze Odesa"
În urma atacului, au fost avariate unele instalaţii într-un port din regiunea Odesei, în special macarale care asigurau funcţionarea portului, a mai spus ea.
Vizată cu regularitate de atacurile ruseşti, Odesa - oraş-port la Marea Neagră, al cărui centru istoric a fost inclus la începutul anului în patrimoniul mondial al UNESCO - a fost ţinta unui masiv atac sâmbătă seara, soldat cu doi morţi şi 22 de răniţi, dintre care cel puţin patru copii, potrivit autorităţilor ucrainene. Atacul a distrus o mare parte a Catedralei ''Schimbarea la faţă'' din centrul istoric al Odesei.
Situată pe coasta Mării Negre, Odesa este un oraş strategic pentru tranzitul maritim din regiune. Tensiunile s-au amplificat în Marea Neagră după expirarea unui acord privind transportul de cereale ucrainene, crucial pentru aprovizionarea cu alimente pe plan internaţional, care a făcut posibil ca Ucraina să exporte produse agricole în pofida războiului dus de peste 17 luni de Rusia împotriva sa.