Începe recensământul populației din România

Institutul Naţional de Statistică a anunţat că de la 1 februarie începe recensământul populației din România.

”Începând cu 1 februarie 2022, debutează recensământul populației și locuințelor, prin desfășurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date”, a anunţat Institutul Naţional de Statistică, potrivit biziday.ro.

Elemente de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) sunt:

  • 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
  • posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească;
  • recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
  • autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC;
  • chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale precum și în limba engleză.

Recensământul se va desfăşura în trei etape:

  • 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;
  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).

Directorul Executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj, Mariana Emilia Negrilă a declarat anul trecut, la Napoca Live, că toată populaţia care are reşedinţă în România va face parte din recensământ.

“La recensământul populației care se va desfășura în anul 2022 se va calcula populația rezidentă inclusiv la nivel de localitate. Având în vedere că vom avea date complete vom putea stabili spre exemplu câți vârstnici locuiesc singuri sau câți tineri locuiesc cu părinții.

Toată populația care are reședință în România va face parte la recensământ. Sperăm să reușim şi să avem și suportul populației”, a declarat Mariana Emilia Negrilă, la Napoca Live.